Vatikánský chléb
Dostanete od někoho kvásek, po týdnu se podělíte s dalšími a z jedné části upečete úžasnou buchtu – tak se peče vatikánský chléb štěstí, který vám má přinést štěstí – mně ho tedy rozhodně přinesl, protože miluju sladké a ta chuť byla skutečně výjimečná.
- darovaný díl kvásku
- 1. den: přidejte 250 g cukru
- 2. den: přidejte 250 ml mléka, zamíchejte
- 3. den: přidejte 250 g mouky, zamíchejte
- 4. den: v průběhu dne třikrát zamíchejte
- 5. den: přidejte 250 g cukru, 250 g mléka a 250 g mouky, promíchejte
- 6. den: rozdělte těsto na čtyři díly
- 7. den: přidejte k jednomu dílu
- 250 g oleje nebo rozpuštěného másla
- 3 vajíčka
- 250 g mouky (polohrubé nebo celozrnné)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetku soli
- lžička skořice
- Co nám chutná, na výběr je:
- nastrouhané jablko
- hrst hrozinek
- hrst ořechů
- 50-100 g nasekané čokolády (60-90% kakaa ideálně)
- kůru z jednoho bio citronu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- kandované ovoce…
Recept jsem neznala, ani způsob jeho šíření, a ten mi prozradila Ivana Petrová ze žďárského Family pointu, která tento chléb upekla.
„K vám se dostane kvásek a s tím pracujete 7 dní. Máte kvásek na lince, a s ním každý den provedete nějaký proces, většinou to spočívá v přidávání mouky, cukru, mléka. Tím pádem se zvětší objem těsta a vy ho rozdělíte na 4 díly. Jeden si ponecháte, a o ty tři se s někým podělíte, můžete je třeba darovat svým známým. Samozřejmě si ale můžete ponechat všechny díly,“ směje se.
„No a potom do toho jednoho dílu se přidá mouka, skořice, vajíčka, ½ lžičky jedlé sody, olej nebo máslo a potom ještě kdo co má rád, takže třeba nastrouhané jablko, může se tam přidat nalámaná čokoláda, rozinky, sušené ovoce, ty dochucovací potraviny si každý může zvolit podle toho, co má rád. No a potom se to peče pomalu na nižší teplotu a výsledek stojí za to,“ dodává Ivana Petrová.
Jakou formu na pečení zvolíte, je úplně jedno – jako biskupský chlebíček, bábovku nebo obyčejný plech, na tom nezáleží. Peče se přibližně 40 minut, na teplotu 160 stupňů, ale podle tvaru formy, který zvolíte, raději vyzkoušejte špejlí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka