Vánoce jsou na moje nápady moc krátké

15. prosinec 2014

Bez koled a vánočních písní by snad ani nebyly Vánoce. Právě vánoční koncerty jsou pro zpěváky i muzikanty vyvrcholením celého roku. Každý chce ukázat to nejlepší. Opravdové pecky vybral pro svůj velký vánoční koncert i jihlavský pěvecký sbor Melodie.

Sbor Melodie vznikl poměrně nedávno, v roce 1998, a v této době má šedesát zpěváků. Jsou to lidé různých zaměstnání a různého věku, všichni ale rádi zpívají a mají rádi Vánoce. „Já se přiznám, že mám tak osm deset variant vánočních repertoárů, které bych rád s někým zpíval. A je neskutečně těžké vybrat, co který rok,“ říká sbormistr Melodie Pavel Salák.

Pro letošní rok připravila Melodie dvě překvapení: „Máme jednu takovou pecku. Je to skladba Jana Nováka, rodáka z nedaleké Nové Říše a jedno z jeho nejkrásnějších děl je Invitacio pastorum - Pozvání pastýřů,“ prozrazuje sbormistr. Skladba je to latinská a velmi náročná. „Je úplně jiná, než všechno, co jsme doposud zpívali, ale věřím, že to zvládneme,“ říká zpěvačka Zuzana Šimková. Druhou novinkou bude poslední píseň, kterou s Melodií zpívají i posluchači. „Většinou se nakonec zpívá píseň Narodil se Kristus Pán, my ale budeme společně zpívat Tichou noc,“ říká Pavel Salák.

Se zpěvem a hudebními nástroji tráví zpěváci i své soukromé Vánoce: „Povečeříme, čekáme, až Ježíšek zazvoní, jdeme ke stromečku a u nás většinou ta kytara, flétna,“ říká Lucie Zimolová. „Vánoce většinou trávíme na chalupě, vyjdeme ven se sousedy a něco zabroukáme,“ dodává Josef Šimek.

Vánoční koncert Melodie uslyšíte 28. prosince v kostele Povýšení sv. Kříže v Jihlavě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.