Václav Klátil řezničí v Pacově už od svých patnácti let. Jeho doménou jsou klobásy

Jako kolébku nejlepších klobás si určitě mnoho z nás představuje Maďarsko, alpské země nebo Španělsko. Na soutěžích je ale s přehledem poráží Čech, konkrétně Václav Klátil z Pacova na Pelhřimovsku. Čím to je? Samozřejmě je v tom poctivá práce a kvalitní suroviny.

Jako kolébku nejlepších klobás si určitě mnoho z nás představuje Maďarsko, alpské země nebo Španělsko. Na soutěžích je ale s přehledem poráží Čech, konkrétně Václav Klátil z Pacova na Pelhřimovsku. Čím to je? Samozřejmě je v tom poctivá práce a kvalitní suroviny.

„Když jsem přišel z vojny v roce 1975 na podzim, tak na jaře jsem nastoupil k Pramenu, a šel jsem sem“ vzpomíná na své začátky v řeznictví v Myslíkově ulici v Pacově Václav Klátil. Když mu bylo patnáct let, vyžádal si ho do učení otcův bratr. Dodnes si pamatuje, co tehdy otec bratrovi řekl. „Vždyť on se bojí krve! Já povídám: ale mám rád buřty.“ Špekáčky má Václav Klátil rád dodnes, a rád si ho ohřeje třeba i k snídani. A na krev si také brzy zvyknul.

Václav Klátil vyrábí, salámy, tlačenku, paštiky, ale nejslavnější jsou jeho klobásy. Zdi obchodu jsou pokryté oceněními z mezinárodních soutěží, mezi kterými je spousta zlatých medailí z Rakouska. Stal se i Králem slovácké klobásky. „Ty měkké se ohřívají, ty sušené fermentované se jedí nastudeno,“ říká řezník s tím, že on sám má nejradši ne úplně suché klobásy. „Já osobně sám, když je to ne úplně vyzrálé, tam nejlépe poznáte ty chutě,“ říká. Dobrou klobásu vyrábí přibližně tři týdny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.