V zámku v Okříškách pracuje restaurátorka. Zachraňuje vzácné fresky poničené dávným požárem

12. říjen 2021 09:00

Zámek v Okříškách bude mít novou výzdobu. Tedy spíš staronovou. Odborníci tam totiž restaurují stropní fresky.

Stropní fresky v zámku v Okříškách téměř zanikly ve druhé polovině 20. století, kdy památka chátrala kvůli nešetrnému zacházení tehdejších správců. 

Na zámku v Okříškách kdysi sídlilo JZD. Když tam v 80. letech vypukl požár, zmizely s propadlým stropem i vzácné fresky. Jejich fragmenty se ale zčásti dochovaly a restaurátoři pracují na tom, aby se malba vrátila v plné kráse.

Práce pro restaurátora

„Ta část, která byla zachovalá, to se restauruje, doplnilo se to štukem, část už tady byla. V té druhé části se dělá rekonstrukce. Zrcadlově se tam zobrazí ta druhá část,“ popsala restaurátorka Miriam Procházková.

Práce pro odbornici není jednoduchá, už jen proto, že se historická výmalba dochovala jen na polovině stropu. „V 80. letech tu bývaly kanceláře družstva, pak ten požár, takže vlastně půlka stropu se propadla. V druhé části nějaké zbytky byly,“ dodal starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Na stropě je podle restaurátorky klasicistní dekor z 19. století. „Hodně rostlinných motivů, využívali šablony, přes které se přenášely ty vzory.“

Práce na zámku v Okříškách skončí v měsíci listopadu.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související