800 kilometrů na kole a rotopedu. V Okříškách soutěží cyklisté s odhodlanými seniorkami

2. červenec 2021 11:00

Na cestu dlouhou více než 800 km do partnerského italského města San Pier d´Isonzo vyráží sedm cyklistů z Okříšek. Výprava má ale zdatného soupeře přímo v Okříškách.

Cyklisté z Okříšek míří do partnerského italského regionu. Čeká je cesta dlouhá přes 800 kilometrů. Inspirovalo to ženy v okříšského domově pro seniory, které se nenechaly zahanbit a stejnou vzdálenost urazí také, ale na rotopedu.

Odhodlané seniorky

Některé jsou o berlích, jiné mají na krku už devět křížků, přesto jsou obyvatelky domova pro seniory v Okříškách sportovkyně tělem i duší. Na cyklistickou výpravu do partnerského italského města se vydává sedmičlenná delegace okříšských mužů.

Dámy z domova se proto rozhodly zdolat trasu také. Ve společenské místnosti domova pro seniory v Okříškách jsme s pečovatelkou Jitkou Binkovou a starostou Zdeňkem Ryšavým (ČSSD). „Už jsme ujeli přes Česko do Lanžhota, kde má být první zastávka, pak se jede přes Slovensko, kolem Bratislavy do Maďarska,“ říká starosta Ryšavý. Peloton zamíří přes Maďarsko do Rakouska, Slovinska a odtud do Itálie a k moři.

Štafeta

Celou cestu na rotopedu zdolávají seniorky štafetově na rotopedu a vyrazily s předstihem. „Máme paní Paternovou, ta nám ten závod odstartovala, devadesáti dvouletá paní.“ Paní se na rotoped vrátí až v cílové rovince, poznamenala s úsměvem. „Já jsem pro každou hloupost.“

Další dámy šlapou také a na kontě mají přes 400 kilometrů. „Ujedu pět kilometrů najednou, ale jdu třeba třikrát denně. Jak kdo může, ženský tady chodí o berlích, tak nemůžou,“ říkají dámy Zdeňka a Jiřina.

Pánská cyklistická výprava se starostou v čele bude mít co dělat, aby dámy předhonila. Do italského vinařské regionu se ženy z domova pro seniory nepodívají, od starosty ale přišel jasný příslib: „My vám ty demižony přivezeme.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související