V základní umělecké škole v Bystřici hrají nejlepší muzikanti na dechové nástroje u nás

9. květen 2019

Společná akce ZUŠ open, která upozorňuje na výjimečnost našich základních uměleckých škol, vyvrcholí 31. května 2019. Svou prací se pochlubí i umělecké školy z Vysočiny.

Ze základní umělecké školy v Bystřici nad Pernštejnem vyrazí zahrát do senátu České republiky čtyřiceti členný dechový orchestr. Není to však jediný letošní úspěch bystřických muzikantů.

Dechové kvarteto

„Dechové kvarteto jsou naši velmi šikovní žáci ze dvou tříd od pana učitele Štěpána Husáka a Antonína Pokorného, soutěžily letos v celostátním kole soutěže ZUŠ, kde získaly první místo. Dá se tedy říct, že jsou letos nejlepší u nás. Navíc žák, který hraje na pozici první trubky, získal ocenění za vynikající výkon,“ představuje ředitelka základní umělecké školy v Bystřici nad Pernštejnem Milada Krásenská úspěšné žesťové kvarteto. Jeho členové mají od jedenácti do třinácti let.

Žákovský orchestr

Věkově o něco starší, a také mnohem větší, je orchestr dechový. „Orchestr funguje při naší škole už hodně dlouho, věnovalo se mu už několik pánů učitelů na pozici dirigenta. Teď pracuje pod taktovkou pana učitele Štěpána Husáka, orchestr je velké těleso složené ze čtyřiceti žáků naší školy s dechovými nástroji a bicími tak, jak to v dechovém orchestru má být,“ usmívá se Milada Krásenská.

Lákavý repertoár

Podle dirigenta Štěpána Husáka děti na hraní v orchestru láká to, že jim nabízí nejen klasickou dechovku, ale i úpravy muzikálových melodií nebo filmové hudby, ale i hity světové populární hudby, například od skupiny ABBA. „Další věcí, co je baví, je parta. Děti se znají, mají své různé názory, které si mezi sebou vyměňují, panuje je tam zábava a dobrá nálada,“ říká také s úsměvem učitel dechových nástrojů a dirigent orchestru.

Všech 405 studijních míst na bystřické základní umělecké škole je neustále zaplněno a na mnoho zájemců se každý rok nedostane, kapacita školy a finance to však nedovolují. Kromě výuky na většinu hudebních nástrojů se zde vyučuje i výtvarný obor. „Je to docela netradiční, děti se totiž s paní učitelkou zaměřují na textilní tvorbu a ze svých uměleckých modelů pořádají každý rok módní přehlídku,“ chválí na závěr všechny své žáky ředitelka Milada Krásenská.

Spustit audio

Související