Pěvecký sbor jihlavské hudebky slaví pětadvacáté narozeniny. Děti zazpívají i na ZUŠ OPEN 2019

2. květen 2019

Základní umělecké školy z celé republiky se opět po roce spojují ke společné akci ZUŠ OPEN. 31. května se tak svou prací pochlubí i umělecké školy z Vysočiny.

Ta jihlavská zároveň slaví dvacáté páté narozeniny svého pěveckého tělesa.

Základní umělecká škola Jihlava má dva pěvecké sbory. Ten velký koncertní se jmenuje Gaudium, a přípravka pro menší děti dostala jméno radost. „Úplně si pamatuji, když jsme ho před pětadvaceti lety zakládali,“ vzpomíná na začátky sboru současná ředitelka školy Dana Fučíková. „Vedla jsem hlasovou přípravu, a společně jsme sbor vedli s Jiřím Jakešem,“ pokračuje ve vzpomínkách s tím, že sbor byl tehdy parta obrovských kamarádů a kamarádek.

Nejtěžší na sbormistrování je děti zaujmout a vymýšlet stále něco nového

Dobrá parta je sbor určitě i dnes, kdy má Gaudium dvacet pět, a Radost kolem čtyřiceti členů. „V tom sbormistrování je asi nejsložitější děti zaujmout,“ říká sbormistr obou těles Petr Sobotka. „Pokaždé se snažím vymyslet něco jiného. Pokud děti něco nemají rády, tak je to stereotyp,“ dodává s úsměvem.

ZUŠ Jihlava, pěvecký sbor

Na zkoušce je ale vidět, že sbormistr děti zaujmout dokáže. „Já jsem chtěla hrát na housle, ale tam už nebylo místo. Tak mě mamka přihlásila do zpěvu. Lepší je ten zpěv,“ říká Nikol Novotná. „Mě to baví, protože máme hodnýho pana učitele,“ přidává se Gábinka Plachá. Jeden z mála chlapců ve sboru, Honza, přiznává, že ho rodiče do sboru nutili. Zpívá ale z plných plic a s úsměvem.

Spustit audio