V Třebíči se každý měsíc sejdou lidé, kteří nepřetržitě pečují o někoho blízkého. Ve skupině najdou souznění i pomoc

13. červen 2024

Fyzické postižení, nepohyblivost, ADHD, autismus, diagnóz, kdy člověk potřebuje celodenní péči svých blízkých, je mnoho. Bývá to práce plná lásky, ale je také nesmírně vyčerpávající, protože je dlouhodobá a často bez možnosti delšího odpočinku. V Třebíči proto založili podpůrnou skupinu, kam se chodí pečující jednou měsíčně vypovídat, pobavit se, ale také najít souznění a podporu. 

"Původně jsem chtěla založit skupinu, kde budou lidé, co pečují o člověka se stejnou diagnózou, jako pečuju já, abychom hledali nějaké služby, něco, co by nám pomohlo, ale to se mi nepovedlo. Ale pak jsme s kamarádkou Zdenkou Palátovou založily tuto skupinu, kde se scházejí lidi, kteří museli omezit svůj život, aby se postarali o někoho blízkého. Důvod, proč se scházíme, je, abychom si na dvě hodiny dali oraz, abychom si dali kafe, abychom si popovídali a navzájem si poradili. Většinou jsou to rodiče dospělých lidí, ale i lidé, kteří pečují o rodiče nebo partnery, dveře jsou otevřené komukoli," říká zakladatelka skupiny nazvané Pečující Třebíč Petra Němcová.

Zakladatelka skupiny nazvané Pečující Třebíč Petra Němcová

Od začátku měla skupina velkou podporu u sociálního odboru ve městě a pravidelně sem docházejí odborníci ze sociálních služeb, pro které jsou tato setkání zajímavá. Nemají jinak tolik kontaktu s pečujícími. Petra Němcová oceňuje i pomoc přicházející z kraje Vysočina. "Na kraji chtějí pomáhat pečujícím, proto jsme se do jejich projektu také zapojili, a proto je tu dnes také paní psychoterapeutka z kraje, aby nabídla svou pomoc a rady."

Sídlo podpůrné skupiny Pečující Třebíč

Na schůzkách se často odehrají dojemné momenty, slzy, ale také odsud znějí i salvy smíchu. "Ano, ta setkání jsou celkově velmi pozitivní. Můžu ale vtipkovat o tom, co žiju, jen před lidmi, kteří jsou na tom stejně, je tam velké souznění a vzájemné pochopení," dodává Petra Němcová.

Spustit audio