V šestnáctém století hrozilo třebíčským pytlákům vypálení očí

14. říjen 2016

Už v šestnáctém století měli Třebíčané svůj místní zákoník. Sepsal ho tehdejší majitel panství Smil Osovský. Ta stará, notně ošoupaná kniha dodnes leží v archivu a kdokoli do ní může nahlédnout. Některá nařízení by mohla klidně platit i dnes, u jiných je dobře, že je vzal čas.

Třebíčská archivářka Jitka Padrnosová přede mě pokládá starou odřenou knížku. Velikostí moc neohromuje. Blíží se formátu A5. Není ani moc silná a je sepnutá kovovými sponkami. Vlastně už jen jednou, ta druhá je polámaná. „Aby si všichni dovedli představit, jak taková kniha vypadala, tak když se zaposloucháte,“ říká archivářka a ťuká na desky knihy. „Zní to jak klepání na dveře. Vždycky ta kniha měla desky ze dřeva, aby to vydrželo. A protože dřevo je materiál, který podléhá vlhkosti, tak proto oni si dělali ty zámečky,“ vysvětluje. Kniha uzavřená zámečky se pak nemohla zkroutit a v polici vypadala pořád stejně.

V šestnáctém století se ještě v Čechách němčina nepoužívala. Kniha je psaná česky

Kniha je už restaurovaná, takže jí můžeme listovat, aniž bychom se museli bát, že kousek vypadne. Je psaná ručně a česky. „V té době se němčina ještě nepoužívala,“ vysvětluje archivářka. Na jedné ze stránek je s krásnou grafickou úpravou uvedené vročení 1573. Držíme knihu ze šestnáctého století. „Na samém začátku té knihy je několik přísah. Přísaha konšelská, přísaha obecních konšelů, přísaha hajným, a pak začíná ten vlastní text, kdy Smil Osovský z Doubravice a na Třebíči, uděluje svým obcím a městečkům nařízení, jak se mají chovat,“ říká Jitka Padrnosová. Je to tedy takový místní zákoník.

Jitka Padrnosová, třebíčská archivářka

Požár byl ve středověku pro město velkou pohromou. Tresty byly samozřejmě přísné

„Tady třeba je článek věnovaný ohni,“ říká archivářka a čte: „Vohně všelijaké, buď topení v světnicích, pekárnách, sladovnách, v barvírnách i jinde v jakýchkoliv místech, kdež se vohně potřebuje, o ty jeden každý zvláště přiměj, a to tak opatř, aby se škoda netoliko tobě, ale i jiným nestala. A pakliby takovým zanedbáním ohně opatřiti zanedbal a od něho by oheň vyšel, tehdy takový i na hrdle trestán bude.“ Krásnou starou češtinou dává Smil Osovský pravidla i šenkýřům a pekařům. Šizení se tehdy nevyplácelo.

Trestány byly klevetnice, ale i ti, kteří je neudali úřadům

Že je v knize i nařízení o potírání smilstva, je logické. Zajímavá je ale kapitola o klevetnicích. Dnes bychom asi řekli, drbnách. „Jestliže se toho která dopustí, a jedna i druhou, neb s kýmkoliv vaditi se bude, a se tak nestydatě chovati, což proti Pánubohu a lásce křesťanské, ano, i dobrému řádu jest, takové na dostatečné rukojmě aby vzaty byly, a ouředníku aby oznámeno bylo, takové košem aneb jakýmkoliv trestem trestány byly,“ čte Jitka Padrnosová. Slovo rukojmě v tomto případě znamená záruku. Po tomto nařízení následuje další, které ukládá stejný trest tomu, kdo by o klevetnici věděl, a neoznámil to úřadům.

Pytláci mohli přijít o oči

Pytláctví je samozřejmě trestné i teď, ale v Třebíči šestnáctého století by asi nikdo přistižený být nechtěl. „Což se řek mých aneb stavu a potoků, které jsem rybářům pronajal dotejče, o tom vám přísně přikazuji, abyste v nich ryb nelapali, a rybářům, poněvadž oni mně plat dávají, nepřekáželi, ani vrší nevytřísali a potoků mých prázdni byli pod ztracením očí,“ čte archivářka a dodává, že zatím nikde v archivu nenašla záznam o tom, že by někdo takový trest dostal. „Anebo se nám nedochovaly ty správné knihy, kde bychom si to přečetli,“ směje se.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.