V obrovské elektrické peci taví Alena Matějka skleněné létající koberce

3. říjen 2016

V malé vesničce Betlém nedaleko Kamenice nad Lipou je sklářská dílna a v ní stojí zřejmě největší pec na přetavování skla u nás. Sochařka Alena Matějka v ní taví své skleněné létající koberce a anděly. Alena Matějka je také autorkou známé skleněné koruny pro sportovce roku.

Dílna vypadá jinak než sklářské hutě, jaké známe z filmů. Ona totiž sklo nevyrábí ani nefouká. Kupuje ho hotové v barvách, jaké potřebuje a pak ho v peci taví do forem. Proto i její pec je jiná, nešlehají z ní plameny. „Je elektrická a má obrovskou spotřebu. Máme speciální kabel, který vede od transformátoru přímo k peci a ten je silný jako moje ruka,“ vysvětluje sochařka. Její pec je vlastně obrovská kovová těžká krabice složená ze dvou částí. Ta spodní má kolečka a po kolejnici může vyjet, tu vrchní je možné zvednout jako víko.

Skleněnou sochu chladíme i dva měsíce. I tak některá praskne

„My uděláme formy z takové směsi sklářského písku a kvalitní sádry, zubařské sádry. Umístíme je do pece a na to položíme kusy skla. Pak se to sklo roztaví a nateče do té formy,“ popisuje Alena Matějka postup tavení skleněné sochy. Předchází tomu samozřejmě návrh, vytvoření modelu, nejčastěji kamenného. „Potom to dlouho chladíme, může to trvat třeba i dva měsíce. O půl stupně za hodinu,“ dodává. Celý postup od návrhu do konce pak může trvat i půl roku. A teď si představte, že sklo může při tavení prasknout. „Dřív jsem byla moc smutná, ale už jsem tak natrénovaná, že si řeknu: život jde dál. Zkusím to znovu,“ usmívá se a dodává, že ráda experimentuje a tak se jí takové nehody stávají často.

Alena Matějka, sochařka

V anglickém Sunderlandu utavila Alena Matějka dva létající koberce

Jak se vůbec Alena Matějka dostala k tak veliké peci? „Byla jsem na stáži v Sunderlandu v Anglii, to je na severu Anglie, a tam měli opravdu velkou pec, kde jsem udělala svoje létající koberce. To vlastně byly největší sochy, které byly utaveny na britských ostrovech,“ říká s tím, že po této zkušenosti chtěla mít podobnou pec doma. Pořídila si čtvercovou, aby mohla tavit i kulaté sochy. Alena Matějka je poměrně drobná žena a člověka při pohledu na její díla napadá, jak je do té pece a z ní dostává? Stačí se ale podívat na strop, kde je na traverzách soustava kladek s řetězy.

Dílo Aleny Matějka je rozmanité. Kromě už popisovaných skleněných létajících koberců má za sebou i díla kamenná a v neposlední řadě kombinace skla a preparovaných zvířat.

Dílo sochařky Aleny Matějka
Spustit audio