V názvu jsme nechtěli žádnou anku, tak jsme Venkovská kapela

Už dvacátým šestým rokem na Vysočině, v širokém okolí i v zahraničí zvesela vyhrává Venkovská kapela. Slyšet ji můžete na koncertech, zábavách, plesech, ale při slavnostních příležitostech, kdy hrají hymny a pochody. Je to parta amatérů, kteří nedají na dechovku dopustit.

Venkovská kapela vznikla na prvního máje roku 1988 po tradičním Budíčku ve Žďasu. Na ten den si zakládající členové moc dobře vzpomínají: „To jsme jezdili autobusem po všech sídlištích tady v okolí. Vždycky se vylezlo, zahrálo jeden dva pochody a jelo se dál. Od pěti hodin jsme jezdili po Žďáře a hráli pochody,“ vzpomíná kapelník Venkovské kapely Jaroslav Šimek. Pár lidí se tam domluvilo, že založí malou progresivní partu, která bude tu hudbu dělat trochu jinak.

Ve stejný den jako kapela vznikl i její název. „Když jsme vzpomínali na veškeré názvy, tak to byla samá Jásalka, Venkovanka, Moravanka, samá anka anka anka. Tak jsme si řekli, proč bychom byli samé anky, budeme Venkovská kapela,“ vzpomíná další ze zakladatelů Vratislav Jindra.

Základem repertoáru Venkovské kapely je slavná trojice Vacek, Vejvoda, Poncar. „Sem tam vytáhneme něco z místních zdrojů nebo se snažím napsat něco já,“ skromně přiznává Jaroslav Šimek. Je také autorem dvou písniček, které se staly nosnými písněmi Venkovské kapely. První se jmenuje Venkovská přijela z roku 1991 a loni, kdy kapela slavila dvacáté páté výročí, napsal Jaroslav píseň Venkovská 25.

Spustit audio