V malé dílničce vznikají zahradní lampy i pítka pro ptáky. Jsou vyrobené z odolné šamotové hlíny

2. září 2022

V Kamenici u Jihlavy najdeme keramickou dílnu Michaely Nejedlé. Vznikají tam všelijaké výrobky včetně venkovních dekorací. 

Zahrady nejsou jen místem, kde pěstujeme zeleninu a sekáme trávník. Zvlášť po zkušenostech s covidovými lockdowny tam trávíme i čas odpočinku, a proto si také ty malé soukromé kousky přírody více zdobíme. 

Dům pod slunečními hodinami

Objevují se různé lampičky, ptačí budky, krmítka, a dokonce i pítka pro ptáky. Větší zájem o zahradní keramiku potvrdila i hrnčířka Michaela Nejedlá z Kamenice u Jihlavy. „Ke keramice jsem přišla úplně náhodou. Sestra začala chodit na keramický kroužek, a mně se to zalíbilo,“ říká hrnčířka Michaela Nejedlá. 

Svou dílnu má v přízemí krásného historického domu v centru Kamenice u Jihlavy. Nad jeho vchodem ukazují přesný středoevropský čas sluneční hodiny, které daly keramické dílně i jméno. Uvnitř nechybí hrnčířský kruh, pec, pracovní stůl a spousta polic s hrníčky, miskami, ale i se zahradní keramikou. 

Různé druhy hlíny

Michaela Nejedlá ke své práci používá několik druhů hlíny. K výrobě zahradní keramiky se hodí hrubší, šamotová. Vznikají z ní různé prořezávané koule, do kterých se pak na zahradě může vložit svíčka nebo jiné svítidlo. 

Velmi oblíbená jsou také v poslední době pítka pro ptáky. Jsou to v podstatě široké mělké zdobené mísy, často na noze, do kterých se nalije voda. „Někteří lidé říkají, že to mají místo televize. Pozorují, jak se v tom ti ptáci rochní,“ říká s úsměvem hrnčířka.

Spustit audio

Související