V lesích pod hradem Orlík u Humpolce těžili středověcí horníci zlato. Prý tam ještě určitě nějaké je

12. květen 2017

V lese jen pár stovek metrů od centra Humpolce se ve středověku těžilo zlato. Dnes těmi místy vede naučná stezka Březina, díky které se každý dozví nejen, co v okolí roste a žije, zajímavosti z historie města, ale samozřejmě i podrobnosti o těžbě vzácného kovu. Na nové podobě značení naučné stezky se velkou měrou podílela Lenka Losertová. Nejen proto, že je místní patriotka. Její velkou vášní je geologie.

Naučná stezka Březina už nějaký čas turisty lesy kolem Humpolce provádí. Její značení už ale v poslední době potřebovalo změnu. Ujala se toho Lenka Losertová. Mladá žena, která se v Humpolci narodila, má ráda město i jeho okolí a navíc se věnuje geologii. „Dělala jsem článek o štůlách, a šla jsem se podívat na rozhlednu na Orlík, protože bylo hezké počasí. Četla jsem si tam ty panely, viděla jsem tam nějakého pána a řekla jsem mu: Tady to máte špatně,“ vzpomíná na okamžik, který zahájil roční práci. Materiály o celém okolí už měla nastřádané a tak s pomocí dalších odborníků začala sestavovat texty a obrazový doprovod na jednotlivé informační tabule naučné stezky.

Čtěte také

Naučná stezka se jmenuje po humpoleckém pedagogu Otakaru Březinovi

Na první ceduli, která stojí kousek za základní školou v Hradní ulici, je samozřejmě fotografie Otakara Březiny. Právě po tomto známém humpoleckém pedagogovi dostala naučná stezka jméno. Je tu i přehledná mapka, na které je vidět, kudy stezka vede. „Je dlouhá sedm kilometrů a má šestnáct zastavení,“ dodává Lenka Losertová. První část cesty vede humpoleckým lesoparkem kolem rybníka Dvorák. Brzy se ale stáčí do lesa a začíná stoupání směrem ke hradu Orlík. Cestou míjíme další informační tabule, které hovoří o historii města nebo o těžbě vzácných kovů a kamene.

Humpolec, Lenka Losertová
Humpolec, stezka Březina

Štůly patří mezi nejzachovalejší z dobývek na zlato

Kromě samotného hradu Orlík jsou asi největší atrakcí stezky takzvané štůly. Tak se tady říká místu, kde se ve středověku těžilo zlato. „Tady na lokalitě Na Štůlách je jedna z nejlépe dochovaných dobývek na zlato,“ říká Lenka Losertová a ukazuje na asi šest metrů hlubokou a dva metry širokou jámu. Právě té se říká dobývka. Na informační tabuli najdeme přehledný text, fotografie dobových hornických nástrojů a idealizovaný obrázek zlatého dolu.

Humpolečtí vedli spory o tom, jestli se pod Orlíkem těžilo stříbro nebo zlato. Teď už mají jasno

Ještě poměrně nedávno se v Humpolci říkalo, že se pod Orlíkem těžilo stříbro a mnozí místní tomu věří dodnes. „To se vyvrátilo v šedesátých letech minulého století,“ říká Lenka Losertová. Stříbro se ale těžilo o kousek dál u obce Věž. „Některé průvodce dodnes uvádějí, že se tady těžilo stříbro, tak doufám, že tato naučná stezka to objasní,“ dodává. Nějaké to zlato prý ve štůlách určitě zůstalo až dodnes.

Humpolec, štoly po těžbě

Děti zabaví interaktivní prvky zaměřené na poznávání přírody

Druhá část stezky je zaměřená na přírodu a především děti tu najdou interaktivní prvky, které je naučí poznávat rostliny a zvířata. „Viděla jsem malé děti, jak si otáčejí se zvířátky, byly úplně nadšené. Jsem ráda, že to slouží tomu, komu to má sloužit,“ říká Lenka Losertová. Za svou práci na stezce byla nominovaná na krajské ocenění Skutek roku.

Spustit audio