V jihlavské zoologické zahradě se děti učí o přírodě přímo mezi zvířaty. Třeba i o mravencích

1. červen 2016

Každý týden se v jihlavské zoologické zahradě schází parta dětí, které mají ráda zvířata. Kroužek se jmenuje Zoohrátky se zvířátky a chodí do něj žáci od první do páté třídy. Když to počasí jen trochu dovolí, vyráží kroužek přímo mezi zvířecí výběhy.

„Dneska zajdeme zkontrolovat mravence, jak si postavili mraveniště, potom to projdeme k výběhu rysa a k výběhu vlků,“ vedoucí kroužku Radka Vaňková zahajuje pravidelný čtvrteční kroužek Zoohrátek se zvířátky. Děti se pokaždé scházejí v centru Podpovrch, kde mají svou klubovnu. Tentokrát svítí sluníčko a tak nic nebrání tomu, aby malí zoologové vyrazili ven za zvířaty. „Snažíme se zvířata představit, jaké má zajímavé vlastnosti, čím se živí,“ vysvětluje Radka Vaňková.

Členové zoologického kroužku mají často malou ZOO i doma

První zastávkou procházky po ZOO je nedostavěné mraveniště. Děti pozorují mravence, jak přenášejí kukly a stavební materiál a vedoucí jim k tomu říká spoustu zajímavostí. Je znát, že členové kroužku mají se zvířaty zkušenosti, a že je to baví. „Baví mě chodit do přírody, hodně se toho tady dozvím a mám pak ve škole lehčí a dostávám dobré známky,“ říká Vanesa a vyjmenovává zvířata, o která se stará doma: „Máme jednoho chameleona, čtyři malinký chamíky, dva psy, dva králíky, měli jsme křečka a pak máme ještě pár rybiček.“ Jinak na tom nejsou i ostatní děti. „Máme morče, králíka, tři čivavy, rybky. S bráchou se staráme a s mamkou,“ říká malá Natálka.

Hrou s obrázky se děti učí, jak se v přírodě zvířata maskují

Po pěšinkách ve svahu jihlavské ZOO přecházejí děti k výběhu rysa. Cestou hrají poznávací hru, při které hledají obrázky zvířat. Výprava končí u výběhu, do kterého se začátkem června nastěhují vlci. Děti se na ně už moc těší. Eliška potvrzuje, že kromě zvířat ze ZOO a těch, které má doma si všímá i těch ve volné přírodě. Vlka ale ještě nepotkala. „Lišku, zajíce, srnku, jelena,“ vyjmenovává, ty, které už viděla.

Spustit audio