V jeskyni na kopci Bradlo u Kamenice žil poustevník Ivan. Býval bohatým zemanem

3. květen 2021

Na okraji Kamenice nad Lipou je kopec Bradlo a na jeho vrcholu starý lesní hřbitov. Je to tajemné místo, opředené spoustou pověstí.

Scházeli se tam husité, později kalvinisté, a na čas se tam usadil poustevník Ivan.

Petr Valeš je spisovatel z Kamenice nad Lipou, který pátrá po starých pověstech, příbězích, a vzpomínkách místních lidí. Jedna taková pověst se týká místa, které kdysi leželo asi kilometr od města. Dnes je jeho součástí. Řeč je o vrchu Bradlo s lesním hřbitovem na jeho vrcholu.

Hřbitov s kaplí prý patří k nejkrásnějším ve Střední Evropě, a stojí za to vystoupat k němu romantickou starou lesní cestou, roubenou zastaveními křížové cesty, a vybavenou lavičkami.

Zeman z Podskalí po smrti dcery odešel ze vsi

„K tomuhle kopečku se váže hromada pověstí a bájí,“ říká Petr Valeš, a dodává, že pro odlehlost to místo využívali k setkáním husité, a později i kalvinisté. „Kdybychom ten kopec obešli, najdeme jeskyni, nebo spíš převis. Tam možná žil poustevník Ivan,“ ukazuje vypravěč a přidává i starou pověst.

„Nedaleko odtud v Podskalí žil zeman, který měl jedinou dceru,“ začíná téměř pohádkově. Otec s dcerou žili v poklidu do doby, než pod střechu přijali potulného kněze. Ten začal do vsi chodit častěji, a kázal svou víru. Obyvatelé ho poslouchali, a začali s vrchností bojovat o svá práva.

Staré listiny nalezené v poustevně potvrdily Ivanovu pravou totožnost

Vrchnost se bránila, a při bojích přišla o život zemanova dcera. „Pán to neunesl, tvrz zapálil a zmizel ve světě,“ pokračuje ve vyprávění Petr Valeš. Po čase se na Bradle objevil poustevník, který si říkal Ivan, a který pomáhal lidem.

Po jeho smrti našli lidé pod lůžkem meč a listiny, které odnesli na faru. „Dozvěděli se, že to byl pán té tvrze, a na Bradle byl proto, že tam byla pohřbená jeho manželka i dcera,“ uzavírá vypravěč.

Související