Autobusová zastávka u Svaté Anny je zároveň knihovnou. Vybavená je jako obývací pokoj

24. říjen 2024

Na samé hranici mezi Krajem Vysočina a Jihočeským krajem stojí autobusová zastávka, ze které obyvatelé nedalekých obcí, ale i chalupáři udělali knihovnu. Neznamená to ale, že uvnitř stojí jen regál s knihami. Přijdete si tam jako doma.

Je to už deset let, co se Anna Havlová ze Svaté Anny začala starat o autobusovou zastávku mezi obcemi Křeč na Pelhřimovsku a Vlčeves na Táborsku. Stavbička stojí doslova na hranici mezi kraji. „Čistila jsem okna, aby nebyly ušmudlaný, tady jsem dávala květiny, taky mi je hned někdo ukradl,“ říká s úsměvem Anna Havlová. Květiny dala tehdy do budky nové, a ze zlodějů si nic nedělala.

Starosta Vlčevsi Josef Volák, Květa Slabá, Anna Havlová

Po čase si vybavené zastávky všimla chalupářka Květa Slabá. Pracovala dlouhá léta na nádraží, kde měli v čekárně poličky s knihami, a dostala nápad. „To, jak byla tahle čekárna upravená, mně dalo takový impuls, že knihy to tady mohou doplnit,“ říká. Z milé zastávky se tak postupně stal doslova obývací pokoj. Na stole je ubrus, stojí na něm váza s květinami, na stěně visí obraz, zrcadlo a další poličky s knihami. Interiér doplňují i zrcadlo, smetáček s lopatkou a odpadkový koš u vchodu. „Podlahu, dveře, tohle dělá obec. Hodiny, kalendář, polštářek, to sem nosí lidé,“ říká Květa Slabá.

Jeden cyklista, který se v malé knihovně zastavil, nechal dokonce na stole sešit jako návštěvní knihu. Ta už se plní nadšenými vzkazy. „V současné době je to využívané jako odpočinkové místo, knihovna. Autobus tady zastavuje pětkrát šestkrát denně,“ dodává starosta obce Vlčeves Josef Volák.

Spustit audio