V Domě přírody v Krátké si návštěvník uvědomí, jak jsou Žďárské vrchy zajímavé a krásné

9. červenec 2021

Chodit do přírody se dá jen tak, na Vysočině je nádherných míst nespočet. V Krátké ve Žďárských vrších vám k tomu nabídnou několik bonusů.

Když si k výletu naplánujeme místo, kde nám o přírodě navíc něco řeknou, ukážou plno zajímavostí a nabídnou zábavné hry, pak to bude bavit nejen dospělé, ale taky jejich děti či vnoučata. Přesně toto nabízí Dům přírody Žďárských vrchů v obci Krátká.

Zážitky nejen pro děti

Dům přírody je otevřený každý víkend, láká jeho vedoucí Marie Rajnošková: „Máme nachystané pracovní listy pro zvídavé děti, které si u nás můžou hledat různé zajímavosti. K programu Koruny Vysočiny jsme připravili i zážitkovou kartu, se kterou mohou navštívit různá zařízení ve Žďárských vrších. U nás dostanou rodiče kávu a děti ten pracovní list, který je zatím zaměstná,“ usmívá se.

V nabídce je také Poutníkův zápisník po osmistovkách Žďárských vrchů, kde je o každém vrcholu povídání a také dobré rada, jak se chovat v přírodě.

Jak krajinu mění člověk

Každý kousek Domu přírody v Krátké ukazuje spoustu zajímavostí o zdejší krajině. Žďárské vrchy mají bohatou minulost, což ukazují panely věnované jednotlivým stoletím v dějinách místa. U každého je zásuvka s předměty, které informace doplňují.

Pak přicházejí na řadu materiály a výsledky činnosti člověka, který si krajinu Žďárska postupně podmaňoval – železo, sklo, vlna, pilníky nebo síťky. A nakonec i turistika. „Tady jsme si neodpustili dát do zásuvky krámy z různých oborů turistiky – co potřebuje turista, cyklista, horolezec nebo běžkař,“ ukazuje Marie Rajnošková.

Přes příběhy konkrétních druhů zvířat a rostlin v další místnosti zpracované moderními metodami a ve dvou jazycích, se projde do kinosálu s 3D brýlemi, a odtud zase ven – kde je opravdová příroda. Dvorek s holubníkem, králíkárna a venkovská zahrada.

Návštěva Domu přírody by měla nejen dětem ukázat, že Žďárské vrchy jsou krásná lokalita, která může člověka naplňovat po celý život. „A ty děti, které pocházejí ze Žďárských vrchů, si tady uvědomí, že mají být na co pyšní, že ten jejich kraj je zajímavý skutečně pro všechny,“ uzavírá vedoucí Domu přírody.

Spustit audio

Související