V capoeiře se nikdo nenudí. Kdo právě nebojuje, dělá muziku

14. září 2016

Je to tanec nebo boj? Capoeira je bojové umění, které je na pohled tak rytmické a elegantní, že vypadá jako tanec. Stejně jako v judu mají bojovníci i tady barevně odlišené pásky, v tomto případě provazy, a stejně jako v judu bojují vždy dva. Tady ale všechna podobnost končí.

„Capoeira je bojové umění, které pochází z Brazílie, jsou v tom i někdy prvky akrobacie, připomíná trošku tanec, tanec to není,“ vysvětluje cvičitel capoeiry Peter Majtan. Co je na capoeiře zajímavé, a co asi také vede k dojmu, že by mohlo jít o tanec je to, že k ní patří hudba, rytmus. „Je to hra ve dvojicích s tím, že jedna dvojice cvičí uprostřed kruhu, a ostatní zpívají, tleskají a hrají na nástroje,“ říká Peter Majtan.

Pohyby nejsou dopředu nacvičené, vždycky je to akce reakce

Hudba i nástroje jsou pro capoeiru domorodé brazilské. Písně jsou zpívané v portugalštině, cvičenci tleskají, hrají na buben, různá chrastítka, tamburínu a nástroj, který se podobá luku a jmenuje se berimbau. Celé dohromady to zní krásně. „Podle toho, jaká je to muzika, jak je rychlá, tak to určuje i tempo té hry, ten vlastní boj,“ vysvětluje Peter Majtan. Laikovi se může zdát, že si dva bojovníci jen tak hrají a předem mají pohyby nacvičené. Není to pravda. „Je to vždycky akce a reakce. Jeden dělá nějaký pohyb, kop, akrobacii a druhý na to reaguje protipohybem a cílem je zaskočit toho protivníka,“ dodává cvičitel.

Capoeiru cvičí ženy i muži, mladí i staří

Capoeiru mohou cvičit mladí i staří, ženy i muži. I v jihlavském klubu je několik žen. „Byl to film, který jsem viděla asi v deseti letech, jmenoval se Mistr neznámého boje. Od té doby jsem se tomu chtěla věnovat,“ vysvětluje první setkání s capoeirou Eliška Hladíková. Měla ráda tanec a capoeira pro ni byla směsí hudby, tance a bojového umění. Když pak ve svých dvaadvaceti letech zjistila, že je klub capoeiry v Jihlavě, neváhala. Na capoeiru začal nedávno chodit i dvanáctiletý Karel Plavec. „Náš trenér aikida vždycky dovedl capoeiristy a měli jsme capoeiru místo aikida. Baví mě oba ty sporty,“ usmívá se a dodává, že na capoeiře ho baví ta hudba.

Základní prvek capoeiry je ginga

Capoeira má základní prvek, kterému se říká ginga, a z toho všechno ostatní vychází. „Ale když tu capoeiru už trochu umíte, tak zjistíte, že když hrajete ve dvojici boj, tak už gingu moc nepoužíváte. Čím míň tam je, tím líp, protože když hrajete jen gingu, tak se nic neděje. Lepší je kop úhyb, kop úhyb,“ dodává Peter Majtan.

Jihlavský klub capoeiry trénuje v sokolovně v Tyršově ulici a stále nabírá nové členy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.