Už tři sta let brtničtí děkují svatému Rochovi za ochranu před morem

3. prosinec 2014

Sto dvacet sedm křesťanů a padesát devět židů podlehlo před třemi sty lety moru v Brtnici na Jihlavsku. Od té doby chodí každý rok koncem května církevní průvod poděkovat svatému Rochovi. Socha svatého stojí na barokním mostě před radnicí.

Na mostě před radnicí stojí celkem šest soch svatých. Stejně jako na druhém mostě v Legionářské ulici. „Šestka má u nás větší význam. Máme tu ještě šest kašen a šest votivních sloupů,“ říká starostka Brtnice Miroslava Švaříčková. Každý svatý má v patronátu nějakou tu nemoc nebo řemeslo. Na mostě před radnicí stojí kromě Rocha i svatý Jan Křtitel, František z Pauly, Jan Sarkander, Florián a Jan Nepomucký. Svatý Roch je ale pro Brtnici nejdůležitější. Lidi pomáhá chránit před morem a nemocemi.

Brtnici morová rána postihla v roce 1715. „Tehdy zemřel v každé rodině někdo. Nebylo to, že by umírali jen v chudších vrstvách,“ říká Miroslava Švaříčková. Pomocnou ruku tehdy podali i majitelé zámku a panství z rodu Collalto. „Hraběcí rod pomáhal tím, že dodával materiál, léky a platil v lékárnách,“ dodává knihovnice Soňa Plevová.

Na památku obětí moru chodí už od osudného roku 1715 každý rok vždy poslední víkend v srpnu církevní průvod k soše sv. Rocha. Od roku 1926 se k tomuto průvodu nepravidelně přidává i kostýmovaný morový průvod civilní. Účastní se ho dvě stovky Brtničanů. „V popředí chodí knížecí rodina, postava moru, zástupci různých cechů, vojáci, myslivci a obyčejný lid,“ popisuje Miroslava Švaříčková a dodává: „Je to tradice a ty postavy se v rodinách dědí. Pro rodinu je to čest, že můžou nadále postavu obsazovat.“

Příští rok uplyne přesně tři sta let od osudné morové rány.

Spustit audio