Už dvacet let sídlí Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě. K návštěvě zve i ty, kteří nečtou

23. listopad 2022

Je velká, prosvětlená, pohodlná a vybavená. Do Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě můžete vejít, aniž byste byli registrovaní čtenáři. Můžete si zajít na přednášku, ale třeba i jen posedět v kavárně.

V tichu a pohodlí se tu dá studovat, zásuvky i přípojky k nabíječkám jsou samozřejmostí. Akustika v sálech je přizpůsobená i na koncerty a k zapůjčení knihovna nabízí třeba také knihy pro nevidomé, hudební nosiče – cédéčka i gramodesky a dokonce stolní deskové hry.

Za dvacet let, co Krajská knihovna Vysočiny slouží, se toho změnilo hodně. Například dotykové tabule k vyhledávání konkrétní knihy. „Tady si autora i knížku vyhledáte, zjistíte, jestli ji máme, případně jestli potřebujete rezervaci. Je to takový e-shop na knížky, akorát tady si je jen půjčujete,“ představuje jednu z novinek ředitelka knihovny Jitka Hladíková.

V nové budově, která je otevřená necelé dva roky, je podobných moderních vymožeností mnoho, ale skutečné knihy a časopisy jsou stále základem. Ve fondu knihovny je téměř 400 tisíc svazků, k tomu pravidelně přibývají periodika. Vše je uloženo v suterénu budovy ve skladu s kompaktními regály na kolejnicích, se kterými se velmi snadno manipuluje.

 „Z knihovny se čím dál víc stává komunitní centrum, lidé tady tráví mnohem více času,“ říká Jitka Hladíková, která je zde ředitelkou jedenáctým rokem.

Současné knihovny kladou důraz na vzdělávání, do Krajské knihovny Vysočiny pravidelně docházejí školy i školky, ale také středoškoláci, kterým tady pomůžou s přípravou na studium a práci s literaturou, se zdroji a materiály. Senioři se sem také chodí učit, jak pracovat s moderními technologiemi, ale i na přednášky z mnoha dalších oborů.

Ke svým dvacátým narozeninám knihovna připravila i spoustu koncertů, zábavných her pro malé i velké a každého dvacátého v měsíci také prohlídku prostor, kam se běžně nechodí – třeba právě zmiňovaného skladu. Aktuální nabídku najdete webu kkvysociny.cz.

Spustit audio

Související