Dobrá audiokniha může vzniknout i v rohu vesnické garáže. Stačí nadšení a láska ke knihám

Knihy je možné nejen číst, ale i poslouchat. Zvláště pro řidiče na delších trasách, ale i ženy při domácí práci se audioknihy staly jedinou možností, jak se k literatuře dostat. 

Pokud si představujete, že audioknihy vznikají jen ve velkých nahrávacích studiích pod taktovkou slavných režisérů a za účasti známých hereckých jmen, mýlíte se. Objevili jsme jedno studio v koutě garáže v jedné malé vesničce na Havlíčkobrodsku. 

Na kozí farmě…

Vít Dvorský z Olešenky na Havlíčkobrodsku je muž mnoha dovedností. Kromě svého hlavního zaměstnání pracuje na rodinné kozí farmě, a protože má rád knížky, založil s kamarádem audioknižní vydavatelství. 

„Začal jsem audioknížky poslouchat, potom jsme si to načítali navzájem,“ říká Vít Dvorský. Postupně přibírali další nadšence, bylo nutné dodržovat pravidla, co se týče práv, a vzniklo vydavatelství Čti mi! Dnes se pouštějí i do překladové literatury. „Koupíme práva na knížku, zaplatíme překladateli,“ dodává Dvorský.

Známí herci

Mezi lidmi, kteří audioknihy pro Čti mi! načítají, jsou už i známí herci. Zůstávají ale i zakladatelé, včetně Víta Dvorského. Ten si své nahrávací studio vybudoval v koutě garáže z dřevěných desek. 

Studio vydavatelství Čti mi, kde vznikají audioknihy

„Po večerech, po práci se tady před manželkou zavírám a čtu si na mikrofon,“ říká s úsměvem a otevírá dveře s nápisem Zašívárna. To mu tam prý napsala dcera. 

Čtení nahlas

Uvnitř je studio polepené speciálními molitanovými deskami, na stole stojí počítač a mikrofon. Vít Dvorský musel vyřešit i přístup čistého vzduchu. V tak malém prostoru by ho totiž velmi rychle vydýchal. „Mám tam hadici s větrákem, která má také zvukovou izolaci,“ vysvětluje. Podobně musí své načítání řešit i ostatní. Výsledné nahrávky pak posílají elektronicky. 

Studio vydavatelství Čti mi, kde vznikají audioknihy, Vít Dvorský

Vít Dvorský prozradil, že nejlepší školou čtení nahlas pro něj bylo vyprávění pohádek dětem. „Musíte to podat barvitě, intonovat, přidat komický prvek, aby ty děti měly zájem,“ říká a dodává, že čtení nahlas je pro něj už návykové. „Když čtete často nahlas, tak zjistíte, že už vás to čtení potichu ani nebaví,“ dodává.

Spustit audio

Související