Unikátní sbírka skla se stěhuje na zámek ve Světlé nad Sázavou

29. květen 2014

Zámek ve Světlé nad Sázavou je jen několik měsíců v soukromých rukách a na každém kroku je znát, že majitelé chtějí nádhernou stavbu oživit. Je až neuvěřitelné, jaké mají do budoucna plány. Rekonstrukce začala v prosinci minulého roku a na konci května se už veřejnosti otevírá nejen kavárna, ale i expozice evropského skla.

Na konci čtrnáctého století stála na místě dnešního světelského zámku gotická tvrz, o sto let později už to byl lovecký zámek. Jeho podoba se postupně měnila s novými majiteli. Posledním z nich byl židovský továrník Morawetz. Republiku ale musel před druhou světovou válkou opustit a od té doby už zámek jako zámek nesloužil. Za války se tam usídlila německá posádka, od roku 1949 ho přeměnili na střední zemědělskou školu.

„Škola se samozřejmě snažila zámek udržovat, ale ne jako kulturní památku. Byla zničená štuková výzdoba, dveře. Po celém zámku jsou panelákové dveře,“ popisuje stav zámku nová majitelka Helena Degerme. Viktor a Helena Degerme zámek koupili před rokem a hned začali naplňovat své plány a sny. „To byl můj celoživotní sen mít zámek, který bude nejen místo k bydlení, ale že to bude objekt, který bude mít rozsáhlý kulturní život a bude otevřený veřejnosti,“ říká Helena Degerme.

I když začala rekonstrukce zámku teprve v prosinci 2013, je už teď otevřený veřejnosti. Před koncem května zahájila provoz kavárna a 30. května majitelé zámku vernisáží otevírají první expozici. Jde o unikátní soubor historického evropského skla z depozitních sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. „Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze je jednička ve světě ohledně sbírek historického evropského skla a secesního skla,“ říká Helena Degerme. Muzeum sbírku zapůjčilo v souvislosti s rekonstrukcí historické budovy muzea v Praze.

A to není vše, co chtějí majitelé na zámku pro veřejnost podnikat už letos. „Na celé léto jsme připravili dvacet pět programů,“ prozrazuje majitelka a dodává, že zámek neusne ani na zimu. Z letní nabídky můžeme už teď pozvat na interaktivní expozici pověstí Světelska a Ledečska podle knihy Eduarda Doubka. „Důležité je, že ty děti se budou aktivně účastnit. Průvodkyně jim řekne pověst a děti budou plnit nějaký úkol. Pak teprve mohou pokročit k další pověsti,“ říká kulturní manažerka zámku Marie Zajícová.

Helena Degerme věří, že světelští její práci ocení. „Já si myslím, že až ze zvědavosti přijdou aspoň jednou na zámek na prohlídku, tak to bude zlomový bod. Doufám, že reakce bude pozitivní,“ říká majitelka zámku ve Světlé nad Sázavou Helena Degerme.

Spustit audio