U Víru na Žďársku vzniká ledová stěna, pro horolezce bude připravená o víkendu

7. únor 2023 08:26

Ledová stěna ve Víru na Žďársku sloužila horolezcům už před Vánocemi. Kvůli následné oblevě ale vydržela jen 14 dní. S příchodem silných mrazů se teď z jejího okolí opět ozývá zvuk čerpadel a v blízké době by se na stěně mohli objevit i lezci s cepíny a mačkami.

„Jsme teď ve fázi, kdy máme za sebou první celkem úspěšnou noc. Vzhledem k tomu, že bylo tady ve Víru u ledové stěny nějakých - 10 stupňů pod nulou,“ chválí si počasí správce ledové stěny Slávek Matuška. Z úpatí skály sleduje, jak se na ní začínají tvořit první velké bílé rampouchy.

Ledová stěna tady vzniká díky uměle vytvořenému vodopádu. „Máme výkonná a silná čerpadla na obě skály, která ženou vodu nahoru hadicemi,“ popisuje Matuška mechanismus, který umožňuje proměnit skálu ve velký ledopád.

Můžeme tady vidět i sítě. Ty jsou tam kvůli tomu, aby ty horolezci měli třeba lepší prostředí na to, kde se zachytit.

Skála je obalená sítěmi. Pletivo pomáhá rychlejšímu mrznutá vody a tvorbě rampouchů. Na jaře má zase opačný efekt, když rampouchy na sítích postupně odtávají a celé se nezbortí.

Lezci už se na ledovou stěnu těší. Pravidelní návštěvníci stav stěny průběžně sledují. „A pak je skupinka těch, kteří se o ledové stěně dozví, ale netuší, jak to tady vlastně probíhá. Takže ti potom volají i třeba když teplota spadne lehce pod nulu a už zjišťují, jestli mi ve víru ledujeme. Ale není to jak umělé zasněžování sjezdovky. Je to mrznoucí vodopád, takže ty teploty opravdu musí být skutečně nízké,“ usmívá se Slávek Matuška nad nedočkavostí některých lezců.

Když teploty vydrží pod nulou, mohla by být ledová stěna pro horolezce přístupná nejdříve o tomto víkendu.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související