Na trhu nejsou letos v zimě prakticky žádná česká rajčata. Jejich pěstitelům se nevyplatí vytápět skleníky

23. leden 2023 07:00

Na rajčatové farmě v Kožichovicích u Třebíče byla loni touto dobou v plném proudu zimní sklizeň. Teď byste ve sklenících nenašli ani jednu rostlinu. Kvůli drahým energiím se pěstírny nevyplatí vytápět. Přesto by se to ve skleníku mělo už během pár dní zase zazelenat.

Ještě loni byly ceny energií tak nízké, že se rajčata na farmě v Kožichovicích u Třebíče pěstovala i v zimě. Svítit rostlinám se vyplatilo. Současná situace na energetickém trhu donutila firmu sezony sjednotit.

„Energie bereme na denních trzích, ale co se týká snížení cen proti minulému roku samozřejmě klesají, nicméně pořád jsou poměrně vysoké oproti tomu, než byly předchozích třeba třech letech zpátky,“ potvrdil jednatel rajčatové farmy Leoš Zahrádka.

Rajčata sklidí v dubnu

Přesto je teď ve sklenících rušno. Uklízí se, zametá, pracovníci firmy kontrolují závlahu a roznášejí poslední pěstební matrace s kokosovým substrátem. Nové rostliny rajčat, které budou mít zhruba 40 centimetrů, do nich zahradníci začnou sázet ve středu, upřesňuje hlavní agronom firmy Tomáš Klíma. „Ty rostlinky víceméně umísťujeme hned na ten kokosový substrát a rostlinky začnou do toho kokosu přímo kořenit.“

První sklizeň rajčat bude asi za tři měsíc. „Hodně bude záviset na počasí. Pokud bude počasí přát, tak si myslím, že bychom v půlce dubna mohli mít první rajčata,“ dodává Tomáš Klíma.

Jaké kroky firma podnikla, aby rajčata mohla pěstovat už od ledna, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související