Jihlavská nemocnice podle Nejvyššího kontrolního úřadu nakoupila zbytečně drahé operační stoly

6. únor 2023 15:36

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu některé nemocnice nakupovaly zbytečně drahé nebo nadbytečné vybavení. Kontroloři vytkli některé nákupy i jihlavské nemocnici. Úřad se při kontrole zaměřil na využití celkem 7,5 miliard korun z evropských dotací. Peníze rozdělovalo Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Centrem pro regionální rozvoj v letech 2014 až 2022.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil osm nemocnic, které čerpaly dotace. Přezkoumal u nich celkem 16 projektů, při kterých nemocnice nakoupily desítky kusů zdravotnické techniky. Jedním z hodnotících kritérií pro přidělení dotace bylo také prokázání potřebnosti projektu. A právě u jihlavské nemocnice, stejně jako u nemocnice ve Vyškově, se kontroloři pozastavili nad tím, že nakoupily sedm dražších operačních stolů pro pacienty s morbidní obezitou.

„Avšak ani jedna z nich neinformovala, kolik pacientů s hmotností nad 250 kilogramů operovala. Žádná také nepořídila speciální lůžka ani přístroje. Otázkou tedy je, zda by každé nemocnici nestačil jen jeden takto dimenzovaný operační stůl,“ vysvětlila mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Hana Kadečková.

Jihlavská nemocnice se závěry kontrolorů se jihlavská nemocnice nesouhlasí. „Protože my jsme nakupovali operační stoly, bylo jich celkem sedm kusů, protože jsme je potřebovali obměnit. Ty stávající byly téměř dvacet let staré. Tyhle stoly mají úplně stejnou nosnost, kterou měly i ty staré operační stoly. Jsou stejné, jako jsme měli ty stávající, ale jsou modernější,“ řekla její mluvčí Monika Zachrlová.

Z těchto důvodů proto nemusela nemocnice podle Zachrlové dokupovat ani další vybavení k operačním stolům, protože už ho měla z dřívějška. Nemocnice podle ní při žádosti o dotaci počty pacientů s morbidní obezitou doložila.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související