Typický řecký oběd
Dáme si řecký oběd, co říkáte? Tohle léto se nám velmi hodí do vysílání, protože jedno z typických řeckých jídel je grilované. Když máte to štěstí, že strávíte jako student půl roku v krásném teplém Řecku, plném vůní a středomořské kuchyně, tak se docela jistě dozvíte plno zajímavostí o místních řeckých dobrotách. O několik dobrot se s námi proto nadšeně podělí studentka z Nového Města na Moravě Anna Laštovičková.
Víte, co jsou to souvlaki?
kousky vepřového, kuřecího nebo jehněčího masa
sůl
plátky slaniny
dip - tzatziki
Na tzatziki potřebujeme:
350 g jogurtu
300 g strouhané okurky
2 stroužky česneku
nasekaný kopr
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
sůl
K podávání:
pita chléb
hranolky
čerstvá zelenina
„Souvlaki je vlastně grilované maso, jen na rozdíl od masa, jak je grilujeme u nás, se v Řecku napichuje na špejli. Takže je to takový špíz jen z masa, maximálně mohou mít verzi, kdy kuřecí maso obalí ve slanině a potom ogrilují.“
Ještě jsem se dočetla, že slovo samotné vzniklo jako zdrobnělina slova špejle – souvla.
Souvlaki se obvykle dělají z kuřecího masa, případně obaleného slaninou, tradičně to bývalo maso vepřové nebo jehněčí. A jak se podává? „Většinou to servírují s pita chlebem, hranolky, zeleninou a tzatziki,“ usmívá se Anna. „Vyslovuje se to dzadziki, a je to tučný jogurt s hlavními přísadami.“
Tzatziki známe i u nás, jen je asi vyslovujeme pěkně po česku. Do jogurtu přidáme kopr, česnek, sůl a strouhanou okurku a máme dip ke grilovanému masu na špejli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.