Terapeutická zahrada v Balinách se dá osahat, očichat i ochutnat

Pobyt i práce na zahradě pomáhá a léčí. V Balinách nedaleko Velkého Meziříčí funguje terapeutická zahrada ekocentra Chaloupky, kde se o tom handicapovaní přesvědčují týden co týden. Do klubu Lebeda dojíždějí z měst v okolí, aby pěstovali bylinky, ovoce, zkrášlovali zahradu, relaxovali i vařili.

O zahradu se stará Tereza Čapková: „Klienti sem jezdí pravidelně na specializované programy, které jsou jim šité na míru. Mají různé druhy postižení, mentální i fyzické a zahrada je přizpůsobena všem,“ říká.

Pomáhá zdravým i postiženým, učí děti

V terapeutické zahradě jsou různé části. Hned na začátku stojí sochy, které jsou vlastně důmyslným systémem, jak zachytávat a využívat dešťovou vodu. Jak voda protéká soustavou korýtek do jezírka, je zároveň k dispozici na hraní. Kolem je ve výši rukou hmatový záhon s bylinkami. „Ty rostliny, které jsou tady vysázené, jsou něčím zvláštní, svou strukturou, vůní, jsou navzájem odlišné, aby i nevidomý člověk je mohl odlišit. Je tady mateřídouška, tymián, šalvěj, levandule, meduňka. Léčivé rostliny klienti sbírají a zpracovávají, a pak z nich vyrobí něco užitečného pro sebe nebo pro ostatní, a to jim dává pocit smyslu,“ přemýšlí Tereza Čapková.

Na zahradě najdeme i záhon s trvalkami, který je útočištěm motýlů, dlouhý pás ostružinových keřů, budoucí houština jedlých keřů, lesní hřiště, které má přiblížit handicapovaným lesní prostředí, kam se běžně nedostanou, a také kořenový systém smrku, který si mohou osahat i nevidomí. Pařez není velký, ale kořeny pod ním jsou mohutné.

Dalším místem, které upoutá pozornost, je vrbový altán. Využívá se k relaxačním programům nebo venkovním aktivitám. „Lektoři sem přenesou stoly a lavice a vedou program tady. Nebo se tady dá i vařit, máme takové přenosné ohniště. V létě, kdy neuvěřitelně pere slunce, tak je tady krásné příjemné klima,“ chválí přírodní stavbu.

Podle Terezy Čapkové má zahrada pro klienty, kteří sem dojíždějí a rádi se vracejí, několikanásobně léčivé účinky: „To prostředí je i pro zdravého člověka je velmi inspirativní, a při práci v zahradě člověk podstupuje zahradní terapii sám na sobě. Lidí tady zdokonalují své schopnosti, jemnou motoriku, úchopy, trénují si paměť a zažívají radost a nějaký pocit sounáležitosti naplnění a smyslu. Třeba že je za nimi vidět kus práce, který zrovna při tom programu udělali.“

autor: dak
Spustit audio