Teatender vám doporučí čaj vhodný k jídlu, nebo namíchá z čaje drink

24. listopad 2017

V restauracích a barech brzy začneme potkávat pracovníky s novou profesí. Teatender je ten, kdo umí pracovat s čajem za barem i v kuchyni, čajový barman, odborník na podávání čaje a přípravu míchaných teplých i studených nápojů z čaje. Věra Sobotová z Obchodní akademie a hotelové školy v Havlíčkově Brodě absolvovala i se studenty kurz pro budoucí teatendery.

Je to zatím jen začátek, protože než člověk získá zkušenosti, potřebuje tři roky jen pro úplný základ. Patří k tomu poznávání práce ostatních odborníků, případně soutěže v oboru a osvojení všech pravidel.

Na přípravu čaje je potřeba poměrně bohaté vybavení – nejen konvičky, skleničky a šálky, ale také speciální míchátka, cedníky nebo metličky. „Naučili jsme se, že musíme nejdříve všechny mističky a šálky nahřát horkou vodou, tu vodu vylít, potom si navážit přesně sedm gramů čaje a ten čaj zalít v nahřáté mističce vodou. Přesně jsme měřili teploměrem 70 stupňů na zelený čaj, a klasicky 100 stupňů na černý. Po stanovené době louhování, která také záleží na typu čaje, jsme použili speciální sítko, kterým se čaj přecedí do šálků a ihned se ochutnává,“ vypráví Věra Sobotová.

Čaje mají různé chutě – po ovoci, kůře stromů nebo plísni

„Správně by se čaje měly srkat mezi zuby, abyste jejich chuť vnímali v celých ústech,“ usmívá se pedagožka. „Třeba cítíte broskve, nebo jiné ovoce, cítíte kůru stromů a čaj pu-erh byl dokonce cítit po rybě, některým voněl jako zatuchlý sklep.“ Škála chutí se dá právě využít v gastronomii. Čaje může znalec doporučovat podle jejich vlastností ke konkrétním jídlům, podobně jako se to dělá s vínem.

Věra Sobotová, teatender

„Čaje bílé, zelené i černé se také velmi dobře ujaly v barech. Ať jde o ledové letní nápoje, long drinky nebo teplé nápoje, kdy se čaje dají kombinovat s různými domácími marmeládami, ovocem nebo ořechy,“ říká Věra Sobotová. Sama vyzkoušela japonský zelený čaj matcha, který je k mání ve formě jemného prášku, jak při přípravě čajového pečiva nebo dokonce kávy: „Dělali jsme capuccino a latté z matchi. Mělo úžasnou chuť a ve skleničkách byly vidět všechny tři vrstvy – horké mléko, horká matcha i mléčná pěna.“

Budeme mít jiné čajovny?

Teatender by měl samozřejmě umět udělat z čaje i míchané nápoje. Každý může přijít s vlastním nápadem, jak čaj dochutit, s čím zkombinovat a jak ho podávat. Podle Věry Sobotové by se pomalu měly měnit i čajovny tak, jak je známe: „My jsme zvyklí na čajovny, kde je výběr asijských čajů, vodní dýmka, kde se medituje a nepodávají se pokrmy. Dnes už by čajovny měly být schopné vám doporučit určitý čaj k pokrmu a ten pokrm také nabízet, aby se lidé vraceli,“ uzavírá Věra Sobotová.

autor: dak
Spustit audio