Taťána Vrbková, zubní lékařka

2. září 2015

Hostem v úterní poradně byla zubní lékařka Taťána Vrbková. Probírali jsme tentokrát kazy zubů u malých dětí.

Ideální stav je samozřejmě pokud dítě žádné kazy nemá. Pokud už k této nemilé záležitosti dojde, je dobré zachytit kaz hned v počátečním stavu, a zoubek vyvrtat.

Děti, které spolupracují, jsou samozřejmě výhodou, u dětí, které odmítají otevřít ústa, přistupují někdy lékaři k tlumení bolesti a k podání uklidňujících přípravků.

Dobrý den paní doktorko
Chtěla sem se Vás zeptat ,holce je 8 let a máme jít na čištění kanálků ,já sama už na nich byla a vím co to je za bolest ,ale jí bych chtěla nějak ušetřit bolesti. A tak Vás prosím co a jak mám říct paní doktorce ,jestli by bylo možné něco jí dát na bolest ,slyšela sem jak jste povídala že malém dětem dáváte prášky na uvolnění. Jestli by to šlo u tohoto .Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne Martina.

Dobrý den, zubní ošetření vůbec nemusí bolet. Osmiletému dítěti je samozřejmě možné dát Dormicum k uklidnění, ale zcela normální je ještě použití anestezie tak, aby dítě (ani dospělý) nepociťovali žádnou bolest.Zeptejte se na tuto možnost ošetření svého lékaře, protože je nutné ošetření s preparátem Dormicum domluvit předem z časových důvodů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.