Talent není všechno. Dítě musí mít všech pět P

27. březen 2014

Před devatenácti lety vznikla v Havlíčkově Brodě soukromá základní umělecká škola. Třináct učitelů se tehdy rozhodlo, že opustí státní školu a založí vlastní. Začátky byly těžké a spousta lidí jim předpovídala brzký krach. Vše ale dobře dopadlo.

Jednou z těch třinácti odvážných učitelů byla i učitelka hry na klavír Blanka Skálová. Na začátky soukromé školy teď vzpomíná s úsměvem: „Ze začátku jsme museli používat vlastní nástroje, pak jsme si nakoupili velice levná pianina a trvalo asi deset let, než jsme se dostali k prvnímu křídlu a mohli nakoupit nástroje i pro ostatní učitele.“ O žáky nouze nebyla, odešli totiž ze státní školy za svými učiteli.

Soukromá základní umělecká škola sídlí v budově základní školy v Nuselské ulici a má tři obory: hudební, výtvarný a taneční. Malé muzikanty přijímá už od čtyř let. „Když přijde malé dítě, vy mu zahrajete písničku, usmějete se na něj, rozzáří se mu oči a už ho máte chyceného,“ přiznává učitelka svou lásku k dětem. Talent prý pozná okamžitě. „To dítě může být úžasně talentované, ale nebude mít takových těch všech pět P. Je potřeba, aby tomu věnovalo čas, práci, musí se umět soustředit,“ vysvětluje Blanka Skálová s tím, že důležitá je i spolupráce rodičů.

Největší odměnou učitelky hudby jsou úspěchy žáků. „Na vysoké škole je teď Bára Handzušová, o které se určitě už v republice ví. To je právě jedna z těch, která začala už v pěti letech. Je výjimečný talent. Je také krásné, že jsem vychovala žačku, která teď učí na konzervatoři v Kroměříži a já jí tam předávám svoje žáky,“ hrdě dodává Blanka Skálová.

Spustit audio