Syn se potatil. Mám z toho radost

Havlíčkobrodská dvanáctka má nového kapelníka. Po dlouhých letech předal Václav Palička žezlo svému synovi a moc nu fandí. Kapela, která začínala jako klasická dechovka, se teď pod novým vedením více obrací k hudbě taneční.

Bylo to v roce 1995, kdy Václav Palička kapelu zakládal. „Jeden z mých kamarádů za mnou přišel a povídal: Vždyť tady není žádná dechovka, je potřeba něco s tím dělat. Skončila tady vojenská dechovka, jsou tady muzikanti i lidi, kteří po té dechovce touží,“ popisuje první impuls k založení kapely Václav Palička. Sám do té doby dirigoval vojenskou posádkovou hudbu.

Mladší Palička – Zbyněk - měl kolem sebe muziku odmalinka. „Jako malej kluk jsem chodil za tátou do té vojenské hudby koukat se na zkoušky a tam jsem si sám vybral královnu trumpetu. Kolem pátého roku jsem začal chodit do Lidové školy umění,“ vzpomíná nový kapelník. Stejně jako jeho otec vystudoval vojenskou konzervatoř v Roudnici nad Labem. A u vojska také nezůstal.

Zbyněk Palička přiznává, že není jednoduché převzít taktovku zavedené kapely po takové osobnosti, jako je jeho otec. „Je to těžší, než by si člověk představoval. Ten můj věk oproti ostatním muzikantům je v nepoměru, občas je to těžké, ale myslím si, že to nějak vesměs všichni dohromady zvládáme,“ říká Zbyněk Palička.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.