Švestková omáčka „Muzika“

Tradiční švestkovou omáčku dělávaly babičky na Vysočině jako štědrovečerní dobrotu. Někde se nazývala muzika.

Ingredience
  • asi 1 kg sušených švestek
  • 1 švestkový kompot
  • švestková povidla
  • ořechy – 250 g různé druhy
  • 250 g sušených datlí nebo fíků
  • 100 g rozinek
  • badyán
  • 2 celé skořice
  • hřebíček
  • vanilkový cukr
  • 1 citrón – šťávu i kůru
  • trocha kokosu
  • rumová tresť
  • asi 5 litrů vody

Tak jí říká i vychovatelka ze světelské ženské věznice Hana Kocmanová, která má recept po mamince, a ta zase od své maminky.

Omáčka je sice hlavně švestková, ale kromě švestek sušených, kompotovaných a povidel potřebujeme všechny druhy oříšků, na jaké si jen vzpomeneme – vlašské, lískové, mandle, nesolené buráky, a podobně. Nachystáme si i další sušené ovoce třeba rozinky nebo datle. Nesmí chybět kokos a dva perníky na strouhání. Z koření je to badyán, skořice a hřebíček. Důležitý je i vanilkový cukr, čerstvě nastrouhaná citrónová kůra i šťáva z citronu a také trochu rumové tresti.

„Všechny švestky, rozinky i datle dáme společně se všemi ořechy do vody, a přidáme klasické vánoční koření, které nám to doma provoní - badyán, skořici a hřebíček. Všechno dohromady se vaří minimálně hodinu a půl, aby se uvolnily a prolnuly vůně. Když je to uvařené, k nastrouhanému perníku přidáme asi dvě deci vody, promícháme a vlijeme do omáčky, aby fungoval jako zahušťovadlo. Zároveň přidáme citrónovou šťávu i kůru, a povidla,“ říká Hana Kocmanová.

Když je omáčka zahuštěná perníkem, a dochucená citronem, trestí a vanilkou, dosladí se, přidají se povidla a může se podávat.

Někdo ji schoval do lednice na delší dobu jiný jen do štědrého dne. Tato omáčka nejlépe chutná znovu zahřátá a s čerstvou vánočkou, vzpomíná Hana Kocmanová: „U nás to vždycky bylo na štědrý den jako první chod. Samozřejmě se k tomu může jíst vánočka, někdo to jí teplé a někde pouze jako kompot.“

autor: dak