Své první housle dostala Jitka Němcová v sedmi letech

13. červen 2014

Jitka Němcová z Přibyslavi začala hru na housle ve svém rodném městě vyučovat na počátku 80. let. Od té doby jí, jak sama říká, prošlo rukama 150 hudebníků. Někteří si dnes zahrají jen tak pro radost nebo s kamarády, jiní šli díky ní studovat dál na konzervatoř.


Jitka Němcová si zlato v krajské ceně Skutek roku 2013 odnesla v oblasti poradenství, osvěta, vzdělávání. Se svými žáky se dokáže naladit na stejnou notu a dokáže pochopit, když u nich nastane období, kdy se jim nechce cvičit.

„I mně se to stalo. Pamatuji si to dodnes. Naši, když už viděli, že se mi opravdu nechce, dali mi do ruky futrál s houslemi a řekli: tak běž za panem učitelem a odhlas se. Vzdorovitě jsem vstala, ale došla jsem jen za naše dřevěná vrata a tam jsem stála až do tmy. Vrátila jsem se pokorně domů a naši už to nijak nekomentovali. Chápali to.“

Jitka Němcová vystudovala brněnskou konzervatoř, sedmileté studium zakončila absolutoriem v roce 1989. Má tři děti, její dcera Hana Loubková jde v jejích hudebních šlépějích a je vynikající učitelkou hry na klavír v přibyslavské základní umělecké škole.

Paní Jitka je také držitelkou rekordu z roku 2008 Nejvíc společně hrajících houslistů, kdy na koncertě zahrál sedmapadesátičlenný houslový soubor. Kromě jednoho byli všichni nebo stále jsou jejími žáky. Zorganizovala také spoustu koncertů, při nichž si její svěřenci zahráli po boku slavných houslistů. Například Gabriely Demeterové, Pavla Šporcla a Václava Hudečka.

Spustit audio