Štumarovi z Třeště - tajemství rodu

4. květen 2012

Pátrání po rodu Štumarů z Třeště nás zavedlo až do roku 1678, kdy jsou zmínky o Vavřinci Štumarovi z Třeště. Našla je Helena Štumarová, která dala dohromady celý rodokmen a zjistila, že všichni Štumarové v zemi jsou napojeni právě na Vavřince.

Zajímavostí také je, že Štumarů je v celé republice pouze kolem 80. 200 let se tento rod živil soukenictvím, poté přešel do zemědělství. Typickým rysem u mužů byla vysoká a statná postava. Helena Štumarová si z dokladů nejvíce váží krásných sešitů Terezie Štumarové, která zemřela v 17 letech. "

Jsou z roku 1900 a jsou v nich vlastenecké práce, v sešitech je krásné písmo a gramaticky jsou téměř bezchyné. Co je také zajímavé v našem rodu je Štumarův kříž z roku 1913. Nechal ho postavit můj pradědeček jako poděkování, protože byl zachráněn, když se topil".

Jedním z pokladů Heleny Štumarové je také deník jejího pradědečka. "Když jsem pročítala záznamy kolik se narodilo krav, prasat, tak jsem tam našla i zmínku o narození mého dědečka. " Rod Štumarů má v současné době jedinného přímého pokračovatele linie, tak snad tento zajímavý rod nezanikne.

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.