Studánku U Meze zničili vandalové. Paradoxně jí tím pomohli

28. květen 2015

Na okraji Třeště na Jihlavsku, na konci Partlicovy ulice, tam, kde asfaltová silnice přechází v polní cestu, najdeme nově kamenem vyzděnou studánku. Říká se jí U Meze a vedou k ní kamenné schody s umělecky kovaným zábradlím. Pramen tady prý vytékal od nepaměti.

Pro vodu ke studánce U Meze chodili a stále chodí lidé z poloviny Třeště. Voda je prý výborná. „Jednou jsem měl dovolenou a netekla voda. Měl jsem hroznou chuť na kafe a říkal jsem si: Jejda, vždyť já mám studánku pod barákem. Tak jsem si došel pro vodu, udělal kafe a říkám: Hernajs, to kafe je dneska nějak dobrý. Když přišla žena, udělali jsme dvojí kafe a ten rozdíl byl evidentní,“ popisuje barvitě testování vody Václav Dvořák. Rozdíly v městské a studánkové vodě pak vyzkoušeli i na návštěvě a bylo jasno.

Studánka U Meze vypadala ještě donedávna jinak. „Byla vystrčená roura z meze, prostor byl obrostlý trávou, kámen tady byl vždycky, aby se tam dala postavit nádoba na vodu,“ popisuje stav studánky před opravou Václav Dvořák. Bydlí v domě hned nad pramenem a říká, že to místo je jeho srdeční záležitost. Ještě teď rozzlobeně vzpomíná na jaro 2014, kdy se na studánku vrhli vandalové.

„Osmého února tady šli dva mladíci, kteří na ty byli asi i vybavení. Trubku olepili samolepícími páskami, dva železobetonové překlady vyvrátili a hodili dovnitř, utrhali drny a studánku zaházeli,“ popisuje. Vandaly nikdo nechytil, dodnes má ale Václav Dvořák v garáži schovanou onu lepicí pásku, kterou ucpali odtok. Paradoxně ale vandalský útok studánce pomohl.

Václav Dvořák prosil na třešťské radnici, jestli by se nenašly nějaké peníze na opravu studánky. Podařilo se a studánka je celá vyzděná kamenem. V jejím okolí snad už není co utrhnout nebo zničit. K posezení lákají dva velké balvany, schodiště lemuje pevné umělecky kované zábradlí. S nadsázkou teď Václav Dvořák říká, že je studánka bombardování a blbců vzdorná.

Studánka U Meze poblíž Třeště
Spustit audio