Strakova studánka v lese u Heraltic je krytá velkým plochým kamenem. Donesly ho tam děti

27. květen 2015

Národní registr studánek má už přes osm tisíc zápisů. Úplně první studánku, jmenovala se Pod Strážkou, tam přihlásila Iva Suchá se svým kroužkem mladých ochránců přírody z Okříšek na Třebíčsku. Pak se začali starat i o nedalekou Strakovu studánku.

„Pan Straka pocházel z Číhalína a učil ve škole v Okříškách na housle. Údajně má napsáno jako zaměstnání: Stálý student na volné noze, hudebník,“ vysvětluje původ názvu Karel Dokulil. Strakovu studánku dokonce letos přihlásil do soutěže Studánka Vysočiny. Učitel Straka byl pěkné kvítko. Dokazují to i vzpomínky jeho žáka, kterého Karel Dokulil vypátral až v Americe. „Říkal, že když k němu chodil na housle, tak když něco neuměl, mlátil ho smyčcem po prstech. Na kamnech měl velký hrnec čaje, ze kterého byl cítit rum. Ke studánce chodil v době, kdy neměl peníze na pivo,“ vypráví Karel Dokulil s tím, že si učitel Straka u studánky občas zahrál na housle.

Strakova studánka je upravená a krytá velkým plochým kamenem. Na místo ho donesly děti z kroužku ochránců přírody z Okříšek. „To je moje hlavní zásluha, že jsem byla u toho a povzbuzovala jsem je, když nesly ten velký kámen,“ říká s úsměvem Iva Suchá, vedoucí kroužku. Strakova studánka není prvním pramenem, o který se okříšské děti starají. Začaly před lety studánkou Pod Strážkem. Iva Suchá ji dokonce nechala zaregistrovat do národního registru studánek, kde má číslo jedna!

Strakova studánka je dobře ukrytá v lese a dřív prý sloužila k osvěžení zemědělcům pracujícím na okolních polích. „Když půjdete pěšky z Okříšek ke kapličce, tam je polní cesta, je tam žlutá turistická značka. Po té se dostanete na křižovatku do lesa, kde je ukazatel Za Nivou. Odtud po zpevněné asfaltové cestě až nakonec, tam je parkoviště. Odtud po potoku až ke studánce,“ popisuje cestu Karel Dokulil.

Strakova studánka poblíž Okříšek
Spustit audio