Stokvětou orchidej vyrobila Ivana Vránková z více než kilogramu malinkých skleněných korálků

28. květen 2020

Jsou různé způsoby, jak zachovat krásu květin na hodně dlouhou dobu. Někdo je lisuje do herbáře, Ivana Vránková z Vodné u Kamenice nad Lipou je do posledního reálného detailu vyrábí z korálků. A s pomocí odborné literatury se pustila i do zvířat.

„Kamarádka mi před lety poslala andělíčka, ještě ho mám schovaného, to byl první podnět a začala jsem to zkoušet,“ vzpomíná Ivana Vránková na dobu, kdy poprvé zjistila, co všechno se dá vyrobit z malých skleněných rokajlových korálků. Je úplný samouk. Zašla do knihovny, půjčila si knížky a podle nich vytvořila své první korálkové kousky. S dílem byla spokojená, a tak začala hledat další návody v časopisech a na internetu.

Každou kytičku dopodrobna prostuduji, aby to bylo úplně přesně

Návody jsou podrobné a připomínají třeba vzory na pletení. Je na nich přehledně vyznačený každý korálek, každý uzlík, zkřížení. Ivana Vránková ale chtěla tvořit své originály. „Prostě chodím venku po zahradě, zkoumám kytky a pak si je dělám doma,“ říká a ukazuje z korálků vyrobený narcis, vlčí mák, hyacint, ale i rozkvetlý velikonoční kaktus v květináči. „Studovala jsem tu kytičku, jaké má lupínky, větší, menší, jak je to k sobě svázané,“ popisuje. Díky široké škále barev korálků mají květiny i reálné zbarvení.

Výrobky z korálků Ivany Vránkové
Výrobky z korálků Ivany Vránkové

Zvířata vyrábím podle Ottovy encyklopedie. I v noci mi naskakují plánky, jak na to

Ivana Vránková ale kromě kytek vyrábí i šperky, vánoční ozdoby, sněhové vločky a také zvířata. I u nich dbá na přesnost. „Tady mám podle Ottovy encyklopedie zvířátek, to je bzučilka význačná,“ ukazuje na drobnou mušku z korálků. Sama přiznává, že když třeba vidí venku žabku, už jí v hlavě začíná naskakovat, jak by bylo možné ji vyrobit. „A pak v noci choděj plánky a přemýšlím, jak to udělat, jak to navléct, jak packy, jak oči,“ dodává s úsměvem.

Výrobky z korálků Ivany Vránkové
Výrobky z korálků Ivany Vránkové

Rekordní orchidej se stovkou květů dostanou moravské lázně

Zatím největším dílem Ivany Vránkové je sto čtyřicet sedm centimetrů vysoká orchidej druhu Phalaenopsis, která má neuvěřitelných sto fialových květů. „Jezdím do lázní Ostrožská Nová Ves a chtěla jsem něco tam věnovat, a tak mě napadla tahle orchidej,“ říká s tím, že první květy vyrobila už při své poslední návštěvě lázní. Jen pro zajímavost. Na celou orchidej spotřebovala Ivana Vránková přes kilogram korálků a šest set padesát metrů drátu. „Dělala jsem to od ledna do sedmého května,“ dodává s tím, že na květině pracovala ráda, a byla to úleva, že splnila, co si předsevzala.

Ivana Vránková
Spustit audio