Start rakety Superheavy Starship považují inženýři Space X za úspěch, i přes její explozi

3. červen 2023

Obří rakety Superheavy Starship společnosti SpaceX bez posádky při svém prvním testovacím letu explodovala. Inženýři týmu SpaceX jsou s letem přesto spokojeni.

„Troufám si říct, že bych dal ruku do ohně za inženýry SpaceX, že ve chvíli, kdy Starship startovala, tak věřili, že udělali v těch předešlých týdnech a měsících všechno, co mohli nejlépe, jak uměli. Ale je to nová technologie, oni se s tím zatím stále ještě učí. Byl to první letový test,“ vysvětluje propagátora kosmonautky z webu Kosmonautix.cz Dušan Majer.

Co bylo příčinou exploze rakety Superheavy Starship společnosti SpaceX, vysvětlil ve vysílání propagátor kosmonautky z webu Kosmonautix.cz Dušan Majer

Během prvních sekund letu obří rakety vypadlo několik raketových motorů, bylo vidět, že postupně zhasínají. Výbuch nastal čtyři minuty po startu poté, co se měla oddělit nosná raketa.

„Ta raketa se odlepila od startovní rampy. Vzhledem k tomu, že přišla o několik motorů, tak neměla takový tah a od té rampy se odlepovala mnohem pomaleji, než se původně očekávalo,“ popisuje start Superheavy Starship Dušan Majer.

Raketa potom letěla stabilně do chvíle, než přišla o tzv. hydraulické jednotky. „Hydraulické jednotky se starají o to, že motory na raketě se naklání a díky tomu naklánění může ta raketa lidově řečeno zatáčet,“ pokračuje.

Ve chvíli, kdy přišla o hydraulickou jednotku, a motory se nemohly naklánět, bylo to podobné, jako kdyby se řidiči v autě zablokoval za jízdy volant. „Tím pádem ta raketa přišla o možnost manévrování a byla v podstatě odsouzená k zániku. Potom začala neřízeně rotovat. Mimochodem, klobouk dolů, že se nerozlámala při tom extrémním namáhání,“ hodnotí Dušan Majer.

Inženýři týmu SpaceX jsou s letem spokojeni, protože získali cenná data. Není ale testování kosmických technologií metodou pokus-omyl neseriózní? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související