Dospělí na kolech i koloběžkách často zapomínají na bezpečnost, dětem přitom ochrannou přilbu připnou automaticky

22. květen 2023

Každý rok zemře na silnicích přibližně 40 cyklistů. Výjimkou nejsou ani první čtyři měsíce letošního roku, kdy se stalo 713 nehod cyklistů, které 18 lidí nepřežilo.

Krajská koordinátorka BESIPu Veronika Vošická Buráňová

Přibližně 38% srážek s auty způsobí právě cyklisté.  „Ale na druhou stranu musíme zmínit, že při dopravních nehodách, které se staly a jsou tedy brány jako opravdu nehoda, tak je tam také 40 % nehod, které vlastně jsou tzv. samo nehody, což znamená, že ten cyklista k tomu laicky řečeno nepotřeboval nikoho dalšího, aby si přivodil nějaká ta zranění,“ popisuje krajská koordinátorka BESIPu Veronika Vošická Buráňová.

Čím jsou cyklisté starší, tím méně jsou ochotní nosit helmy. „Prostě už si říkají, že těch 60 let chodí po tom světě, nic se jim nestalo. Co by se jim tak mohlo stát, když zase pojedou někde jenom z vesnice do vesnice nebo někde na nákup nebo prostě pojedou někde po městě, že tam si třeba tu helmu brát nemusí,“ zamýšlí se Veronika Vošická Buráňová.

Zhruba 37% z těch 40 usmrcených cyklistů ročně by se přitom domů vrátilo, kdyby ochranu hlavy měli.

Velký boom zažívají v posledních letech elektrokoloběžky, na kterých jezdí nejenom děti, ale i dospělí. Proč ale máme tendenci při jízdě zapomínat na bezpečnost?

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související