Pro dobré hojení ran je důležitý celkový stav pacienta, včetně psychiky

1. červen 2023

Hojení ran a defektů je téma, které se neustále posouvá. Pro sestru ranhojičku je největší úspěch a zadostiučinění, když zhojí ránu, o které by člověk řekl, že to nelze.

Rány je možné dělit na akutní a chronické.

„Říznutí a podobně, to jsou spíš takové akutní věci, kdy si to ošetříme nebo a zahojí se nám to do těch šesti týdnů, protože od šesti týdnů už je rána chronická,“ vysvětluje sestra ranhojička Marie Gröhlingová.

Při hojení chronických ran je důležité spolupracovat s obvodním lékařem. Úplně nejlepším řešením ale je, pokud mají lidé svého kožního specialistu nebo přímo dochází na kontroly na ambulance chronických ran.

Sestry ranhojičky potom dojíždějí za pacienty domů. „Musíme vyhodnotit celkový stav, a to včetně rodiny. Jestli je ten člověk sám, v jakých žije podmínkách, abychom to všechno nějakým způsobem přizpůsobily a mohli ho edukovat,“ popisuje svoji práci Marie  Gröhlingová.

„Velkou roli hraje také psychické rozpoložení pacienta. „Snažím se ho získat na svou stranu a navázat s ním správnou komunikaci, aby on spolupracoval a chtěla se tzv. hojit,“ pokračuje ve vyprávění.

Dobrá mysl je důležitá pro celkový stav pacienta, nejenom pro rány. „Já stojím za tím, že jezdíme s dobrou náladou, snažíme se být opravdu usměvavý. Není ani důvod nebýt a opravdu prvně vyslechnout toho pacienta, jaké má potíže a jak mu co nejlépe pomoci,“ dodává.

Jak je to s financováním domácí péče sester a s čím vším dokážou pomoci? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související