Nový komunitní obchod v Pelhřimově propojí světy zdravých a hendikepovaných lidí

31. květen 2023

Domov Jeřabina Pelhřimov ve spolupráci s Charitou Pelhřimov a také Fokusem Vysočina otevřou ve čtvrtek 1. června jedno unikátní místo na Pelhřimovsku. V centru města vznikl díky jejich spolupráci komunitní obchod.

„S tím nápadem přišel Aleš Urban vloni,“ vzpomíná sociální pracovnice Domova Jeřabina Aneta Dohnalová.

O pronájmu prostor začali s městem jednat letos v únoru, na začátku května převzali klíče a ve čtvrtek 1. června obchod otevřou.

Nabídka obchůdku SPOLU bude opravdu pestrá. „Kromě výrobků z denního stacionáře, ať už od nás nebo z Fokusu, tam budeme mít i nabídku možnosti žehlení a mandlování, kterou máme při naší dílně,“ přibližuje zástupce ředitele Domova Jeřabina Aleš Urban.

Chybět nebude knihobudka, ve které bude možné vyměňovat knihy. Ve spolupráci s pelhřimovskou Charitou vznikl šatník, do kterého bude možné přispívat.

Komunitní obchod by měl být místem setkávání. „Budeme tam mít měsíční program, kde budeme mít nabídku jak už zajímavých debat, tak zajímavých workshopů. Příklad budou prázdniny, děti budou mít volný čas, tak tam budou moci přijít a tvořit. Spolu s nimi budou právě tvořit klienti. Hlavní tou myšlenkou je, že to bude místo, kde se bude setkávat v uvozovkách normálnost a nenormálnost,“ dodává Aleš Urban.

Jaké další služby komunitní obchod nabídne? A jak se podařila transformace služeb a stěhování z velkého zámku v Těchobuzi do menších bytů? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související