Štarkov je mnohem déle zříceninou, než kdysi býval hradem

10. červenec 2019

V lesích na Vysočině se ukrývá spousta přírodních památek, o nichž musíte vědět, abyste se k nim mohli vydat na výlet.

Platí to i pro zříceninu hradu Štarkov poblíž Nového Jimramova. Hrad je několikanásobně delší dobu pustý, než býval kdysi obydlený. 

Původní prales

Nejdříve byl na místě prales, který sloužil jako ochrana území před vpády vojsk z jihu a skála na vrcholu byla vhodná k hlídání místních obyvatel. Proto zde v roce 1380 založil Archleb z Kunštátu hrad Štarkov, kterému se také říká Skály.

Zřícenina Štarkov na Vysočině
Zřícenina Štarkov na Vysočině

Stavitel využil při stavbě skalní stěnu, která tvořila obvodní zdi hradu ze tří stran, což je unikátní. Postavena byla tedy pouze jedna zeď a jako o obrana sloužil vodní příkop. Za doby husitství se v něm usídlili radikální husité, kterých bylo na pět set. Byli to lidé, kteří se živili loupežemi a devastováním krajiny a působili škody v celém okolí.

Radikální husité se vyháněli jen těžko

Dobývání bylo podle archeologických výzkumů hodně urputné, našly se mramorové dělové koule o průměru až 30 centimetrů. Hrad byl při dobývání záměrně pobořen, to se odehrálo v roce 1456 a od té doby dále chátral a pustnul.

Výletní místo

Ke zřícenině se dá pohodlně dojít asi kilometr dlouhou cestou po modré turistické značce. Odbočka do lesa vede ze silnice mezi Jimramovem a Sněžným. Nedaleko se nachází sjezdovka, okolí je vhodné k letní turistice i zimním sportům. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.