Staré televize končí v chráněné dílně Recyklačka v Malči

18. červen 2021

Už málokdo z nás má starý typ televize ve tvaru bedny, většina lidí si pořizuje televize ploché. Staré typy končí rozmontované na díly, které se většinou dál recyklují.

V našem kraji končí televize mimo jiné v Dílně pro úpravu odpadů v Malči. Ta začala fungovat už v roce 2006 jako chráněná dílna pro postižené a nezaměstnané v budově bývalé mateřské školy.

Televize do šroubku…

„Zaobíráme se recyklací televizí, ale rozebíráme i další malou elektroniku, jako jsou varné konvice, rádia, vysavače… Nerozebíráme jenom ledničky a mrazáky, protože tam jsou freony a my nejsme zařízení na to, abychom je mohli odsávat,“ vysvětluje vedoucí dílny Karel Chalupa.

Chráněná dílna Recyklačka v Malči, Karel Chalupa

Televize se rozebere na menší díly, vybere se plast, tištěné spoje, vybírá se měď, hliník a obrazovky. S těmi je to složitější. „Rozřízneme je, vysajeme luminoform, to je těžký kov, který umožňuje zobrazení na televizní obrazovce. Sklo je potom nerecyklovatelné, za jeho likvidaci se platí, protože jde o nebezpečný odpad. Televize z celé Vysočiny dováží do Malče firma Asekol.“

Původním povolání zedník

Vedoucí chráněné dílny Recyklačka Karel Chalupa byl původně vyučený zedník. Po úraze už své povolání nemohl vykonávat, pustil se do truhlařiny, ale nakonec ocenil vznik chráněné dílny v Malči.

Dnes je tam jediným pracovníkem, který pamatuje úplné začátky a posledních osm let je i vedoucím dílny, která sídlí v bývalé mateřské škole. „Byla to rovnou chráněná dílna. Já jsem částečně invalidní, tak dobře vím, jak je náročné sehnat si práci,“ říká. V dílně pracuje osm lidí, ale v dřívějších časech to bývalo i dvakrát tolik.

Nejistá budoucnost

Není ale jisté, jak dlouho dílna ještě vydrží. Starších typů televizí s hlubokou obrazovkou ve velké bedně totiž mezi lidmi ubývá, a navíc se likvidace některých částí přestává vyplácet.

„Za loňský rok jsme byli sto tisíc v mínusu. Ne že by se recyklovaný odpad nevykupoval, ale platí se za něj čím dál méně za kilo,“ posteskne si vedoucí dílny. Práce v ní přitom nevyžaduje kvalifikaci. „Kdo přijde, toho zaučíme a hotovo,“ uzavírá Karel Chalupa.

Spustit audio