Správná vůně vám zlepší den, spraví náladu a rozvoní i místa, která to potřebují, třeba toaletu
Eva Wasserbauerová ze Žďáru nad Sázavou má citlivý čich. Během covidu toho využila a začala vyrábět vlastní kombinace voňavých směsí. Z nich přímo u ní doma vznikají osvěžovače, které využívá na svých hodinách jógy, vonné svíčky a především difuzéry.
Eva pracuje s esenciálními oleji z přírodních látek a zkouší je kombinovat do nových vůní, ty testuje, jak kde voní a působí. Pak dá každé vůni název.
Citlivý čich má odjakživa
„Otravuju s tím členy své domácnosti, protože všechno cítím a mám doma tři chlapy. A já to cítím, a mně to vadí, na záchodě mi to vadí, ponožky mi vadí, cigaretový kouř mě ruší už zdálky,“ vypráví nad lahvičkami s vonnými oleji.
První místo, kam dala vůni, byla toaleta. „Velmi mi to pomohlo,“ směje se. „Patří tam citrusové vůně, svěží, moc jsem si oblíbila verbennu, ale dobré jsou i stromy, borovice, smrk, ty jsou skvělé.“
Difuzér vzniká přímo v malé lahvičce. Základem je denaturovaný líh, ve kterém se rozpustí směs vůní z olejů a destilovaná voda. Kombinace vůní závisí na ročním období, na momentální inspiraci tvůrce. Eva Wasserbauerová vymýšlí vůně doma, když má klid a cítí se dobře.
Správné místo
„Do difuzéru se dá několik bambusových tyčinek, které vůni nasají, a jak jsou vlhké, tak se do vzduchu s vlhkostí odpařuje i ta esence, vůně. V menší místnosti, třeba na záchodě, stačí čtyři tyčinky, v chodbě osm, ale záleží i na síle vůně. Difuzér dejte na kraj chodby, aby kdo otevře, hned nasál tu vůni. Jednou za tři dny, za týden, vůni promíchám, tyčinky se mohou obrátit,“ radí Eva Wasserbauerová.
Péče o nos
„Já používám pravidelné výplachy solí a naopak nikdy ne nosní spreje z lékárny. Citlivý čich se dá i vypěstovat. Čichejte intenzivně, užívejte si vůně všude. Já poznám věci podle čichu a zážitky mám vždycky spojené s vůní,“ uzavírá autorka značky La Stella.
Související
-
Už sto let se o zlato Vysočiny stará Výzkumný ústav bramborářský
Před sto lety založili členové Ústředního svazu pěstitelů zemáků ústav, který se měl starat o zlato Vysočiny. V regionu se brambory pěstují dodnes na největší ploše.
-
Když někdo donese k opravě židli po babičce, je to pro restaurátora to nej
Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Určitě to platí u Josefa a Jana Filipových, kteří stejně jako jejich předkové ve Velkém Meziříčí restaurují nábytek.
-
V nemocnici je čas na přemýšlení, otevírá se cesta k duchovnímu životu, myslí si katolický farář
Nemocniční kaplan má pro pacienty velký význam. V Novém Městě na Moravě mohou křesťané katolického vyznání od konce roku 2022 využít služby faráře Sylwestera Jurczaka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.