Správná vůně vám zlepší den, spraví náladu a rozvoní i místa, která to potřebují, třeba toaletu

Eva Wasserbauerová ze Žďáru nad Sázavou má citlivý čich. Během covidu toho využila a začala vyrábět vlastní kombinace voňavých směsí. Z nich přímo u ní doma vznikají osvěžovače, které využívá na svých hodinách jógy, vonné svíčky a především difuzéry.

Eva Wasserbauerová vymýšlí vůně doma, když má klid a cítí se dobře

Eva pracuje s esenciálními oleji z přírodních látek a zkouší je kombinovat do nových vůní, ty testuje, jak kde voní a působí. Pak dá každé vůni název.

Citlivý čich má odjakživa

„Otravuju s tím členy své domácnosti, protože všechno cítím a mám doma tři chlapy. A já to cítím, a mně to vadí, na záchodě mi to vadí, ponožky mi vadí, cigaretový kouř mě ruší už zdálky,“ vypráví nad lahvičkami s vonnými oleji.

První místo, kam dala vůni, byla toaleta. „Velmi mi to pomohlo,“ směje se. „Patří tam citrusové vůně, svěží, moc jsem si oblíbila verbennu, ale dobré jsou i stromy, borovice, smrk, ty jsou skvělé.“

Difuzér vzniká přímo v malé lahvičce. Základem je denaturovaný líh, ve kterém se rozpustí směs vůní z olejů a destilovaná voda. Kombinace vůní závisí na ročním období, na momentální inspiraci tvůrce. Eva Wasserbauerová vymýšlí vůně doma, když má klid a cítí se dobře.

Do difuzéru se vloží několik bambusových tyčinek, které vůni nasají. Jak jsou vlhké, tak se do vzduchu s vlhkostí odpařuje i esence

Správné místo

„Do difuzéru se dá několik bambusových tyčinek, které vůni nasají, a jak jsou vlhké, tak se do vzduchu s vlhkostí odpařuje i ta esence, vůně. V menší místnosti, třeba na záchodě, stačí čtyři tyčinky, v chodbě osm, ale záleží i na síle vůně. Difuzér dejte na kraj chodby, aby kdo otevře, hned nasál tu vůni. Jednou za tři dny, za týden, vůni promíchám, tyčinky se mohou obrátit,“ radí Eva Wasserbauerová.

Péče o nos

„Já používám pravidelné výplachy solí a naopak nikdy ne nosní spreje z lékárny. Citlivý čich se dá i vypěstovat. Čichejte intenzivně, užívejte si vůně všude. Já poznám věci podle čichu a zážitky mám vždycky spojené s vůní,“ uzavírá autorka značky La Stella.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.