Společné vánoční pečení pelhřimovské seniory potěšilo

16. prosinec 2016

Denní stacionář Domova pro seniory v Pelhřimově pořádá různé aktivity po celý rok, a společné pečení cukroví patří jistě k těm nejoblíbenějším. Je to poznat i podle toho, jak plná je kuchyň společenské místnosti v nejvyšším patře domova. Trouby jedou na plný výkon a u stolů se pilně válí, vykrajuje, slepuje, vymazávají formičky a obaluje v cukru. Vůně cukroví se line celou chodbou a znějí koledy.

Seniorkám přišly s tím nejtěžším pomoci dobrovolnice a těsta nachystaly pracovnice domova předem, aby byla pěkně vychlazená. Paní Jana Šimůnková společně s kamarádkou Hanou Bělochovou pilně slepují upečená linecká kolečka. „Já mám nejradši slepovaný,“ směje se Jana. „Ale jinak moc nemlsám,“ přiznává se. Hana udivuje svou dietou: „Já nesmím zeleninu, beru prášky a chodím po doktorech. Ale cukroví můžu, to jo, i kafe, uvařím si turka a pochutnám si,“ usmívá se spokojeně.

Jana Šimůnková, Pelhřimov

Cukroví mohou mlsat už teď

Při pečení se společně sešli obyvatelé domova, klienti domu s pečovatelskou službou v Zámečku i klienti stacionáře. Jana Kubů, vedoucí pečovatelské služby, pomáhá, s čím je potřeba a akci si chválí: „Myslím, že se vydařila, užili jsme si všichni dohromady předvánoční pohodu. Klienti si odnášejí to, co napekli na pokoj, aby si mohli zamlsat ještě před vánoci.“

Každý si odnáší na tácku nebo v krabičce zabalený svůj podíl vydařených vanilkových rohlíčků, medvědích pracen a lineckého cukroví. Čtyři dny před štědrým dnem se bude cukroví vyrábět ještě jednou, tentokrát ale nepečené, takže se klienti pustí i do míchání těst. Kdyby se ale náhodou už nesetkali, loučí se ženy s mladými dobrovolnicemi i ošetřovatelkami přáním: „Krásné svátky, užijte si Vánoce a nový rok taky!“

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.