Soška rytíře Rolanda rozhádala Vyskytnou, Štoky a Stonařov na celá staletí. Šlo samozřejmě o výhody a peníze

20. květen 2015

Před stovkami let, v evropském středověku, získala tehdejší Německá Vyskytná kamennou sošku Rolanda. Znamenala pro obec velké výhody, ale i závist širokého okolí. Věřte nevěřte, došlo i na krádeže. A kdyby na jednu. Rolanda ukradli dokonce třikrát!

„Ta soška z Německé Vyskytné byla časem získána do Stonařova. Německé prameny hovoří o tom, že Roland stál původně na náměstí, odkud byl stonařovskými muži uloupen,“ říká místostarosta Stonařova Ivan Šulc. Kdo to vlastně byl Roland? Německá historie ho zná jako bájného rytíře Karla Velikého - vzor ctnosti. Časem se jeho soška začala objevovat ve městech jako symbol tržních výsad. Netrvalo dlouho a Roland zdobil i česká tržiště.

„Držení té sošky umožňovalo obci konat každoročně jeden trh navíc, což bylo pro ty obyvatele samozřejmě výhodné,“ vysvětluje Ivan Šulc. Ve Stonařově stál Roland na náměstíčku hned vedle pranýře. Snad jako kontrast k podvodníkům a lichvářům. Roland symbolizoval čestnost, spravedlnost a řádný obchod.

Stonařovští prý sošku okolním obcím půjčovali. „Při jedné návštěvě štockých tady ve Stonařově, kdy se popíjelo do hluboké noci, této nebdělosti využili štočtí a sošku ukradli,“ říká Ivan Šulc. A aby si ve Štokách sošku pojistili, zazdili ji do zdi ve dvoře místního hostince. Kolotoč ale nekončí. V roce 1929 přišel štocký Roland o hlavu.

V roce 1929 popíjeli ve štockém hostinci stonařovští němečtí agrárníci. „Vzpomněli si na starou křivdu, využili podroušeného stavu přítomných a jali se sošku ze zdi krumpáčem vydolovávat. Při tahanici jí byla ulomena hlava, která zmizela neznámo kam,“ vypráví Ivan Šulc. Časem dostalo torzo sošky ve Štokách hlavu novou.

Se ztrátou se ale nesmířili ani ve Stonařově. Trvalo to sice celých osmdesát let, ale dnes zdobí vstup do kulturního domu úplně nová pískovcová socha rytíře Rolanda, který má navíc i kovový meč. „Vpravo hlídá správnou míru v místní restauraci, vlevo pak trhovce, když přijedou prodávat své zboží,“ uzavírá místostarosta Ivan Šulc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.