Smrkový sirup uleví od kašle i zahlenění. Připravit si ho můžete teď na jaře

2. červen 2021

Jaro je plné květů a čerstvých bylinek, ze kterých je možné vyrábět šťávy, sirupy nebo limonády. Surovinou mohou být i mladý výhony smrku.

Smrky vždy na jaře obrůstají jasně zelenými výhonky, které jsou lepkavé a na omak měkčí než jehličí. Jsou totiž plné šťávy, ze které je možné vyrobit zdravý sirup. „Hlavně proti kašli, nachlazení, podporuje rozpouštění hlenů,“ říká Ivana Kadlecová, která v chalupě v Rušinově na Havlíčkobrodsku smrkový sirup připravuje.

Z každého smrčku dvacet výhonků

Základem sirupu jsou samozřejmě smrkové výhonky, které Ivana sbírá v okolních čistých lesích. „Z každého smrčku si vezmu tak dvacet výhonků, abych je neoslabila,“ upozorňuje.

Nasbírané výhonky nechává chvíli odležet, aby z nich vylezli případní brouci. Mezitím si vymyje a vyvaří sklenice. „Aby tam nevznikla nějaká plíseň z nečistot,“ vysvětluje.

Pět centimetrů výhonků, jeden cukru

Postup je pak velmi jednoduchý. Do sklenic je třeba poctivě napěchovat vždy pět centimetrů výhonků, na to nasypat tak centimetrovou vrstvu cukru. To opakovat až pod okraj sklenice. Poslední vrstva je cukrová. Sklenice je pak dobré uzavřít třeba alobalem, a postavit ne na světlé, teplé, slunné místo, například na okenní parapet.

„Zhruba po třech týdnech se na dně objeví sirup,“ říká paní Ivana s tím, že sirup medové barvy pak přecedí přes plátýnko, nalije do horkých sklenic a zavíčkuje. Je možné i sterilizovat, tím ale v sirupu ubývá zdravých látek.

Sirup ze smrkových výhonků je možné používat jako med do čaje, sirup do vody, polévat jím lívance, nebo užívat po lžičkách.

Související