Jihlava se letos opět zbarví od zasetých rostlin. Záhony mají nejen estetickou funkci

27. květen 2021 06:00

V Jihlavě letos znovu vykvete spousta rostlin. K estetickému důvodu přibyly i důvody praktické, například jednoduché zasakování vody.

Obyčejný záhon letniček ve městě má především lahodit oku místních obyvatel. Jeho účel ale nemusí být jen estetický. I kousek přírody v betonové džungli totiž přispívá ke zvýšení biologické rozmanitosti, zadržování vody a tím i zlepšení klimatu.

Třeba v Jihlavě se proto snaží dostat přírodu do města v co největší míře, protože právě to je jedním z prvků, který může pomoci při adaptaci na tzv. klimatické změny.

Výsev letniček

„Výsev probíhá tím způsobem, že se připraví plocha, urovná, a zaseje se. Semínka se smíchají s pískem.“ Správkyně městské zeleně Martina Brandová dohlíží na výsev letniček na Mrštíkově ulici v centru Jihlavy.

Jihlava, setí letniček

Květiny se tam vysazují nejen, aby potěšily oko kolemjdoucího. „Určitě to má význam i pro hmyz, který tady najde potravu. Je to místo, které není zpevněné, tak tady dochází k zasakování vody. Takže je to nejenom krásné ale i praktické.“

Polní plodiny

Letničkové záhony jsou ale pouze jedním ze tří vegetačních typů, na které lze v Jihlavě narazit. Mnohem významnější roli ve zvyšování biodiverzity mají květnaté louky a nově se začínají zkoušet také plochy polních plodin.

Na ty mohou obyvatelé narazit třeba na parkovištích, popisuje vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková: „Loni už jsme na několika plochách vyseli svazenku a jetel s nějakou příměsí slunečnic. Když to vydrží na poli, tak to vydrží třeba i v suchých podmínkách města. A tohle to jsou plochy se zpracovanou půdou, které mají větší schopnost pojmout vodu.“

Klimatické změny

Vysazování a vysévání zeleně je tak vlastně jedním z adaptačních opatření, kterými se město snaží čelit lokálním klimatickým změnám. Mohou projevit ve formě sucha nebo přívalových dešťů.

„Jihlava jako město, tak už s těmi klimatickými změnami má taky nějaké problémy, a protože o těch problémech víme, tak se jim chceme bránit, a to jak tím, že v současnosti necháváme zpracovávat adaptační strategii, tak tím, že už jsme některá opatření začali realizovat.“

Jihlava, setí letniček

Právě adaptační strategie by měla městu do budoucna pomoci řešit problémy, které jsou s extrémními projevy počasí spojené. A to se týká i samotných obyvatel města. Mají příležitost tvorbu jihlavské adaptační strategie na změnu klimatu ovlivnit vyplněním dotazníku na stránkách magistrátu. Přístupný je do konce května.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související