Škola v Košeticích vychovává šikovné novináře

25. září 2015

Časopis Ámosek, který začaly psát děti z košetické základní školy před mnoha lety, sbírá jednu cenu za druhou. Učitelka občanské výchovy Jana Radilová vzpomíná, že na úplném začátku chtěli všichni především pracovat s počítači, protože ty nebyly tehdy ještě tak běžné. „Komu šlo jenom o počítače, ten odpadl a ti skalní novináři, které to bavilo, na sebe nabalovali další, a tak náš časopis vychází už šestnáctým rokem.“

Píší ho většinou děti z druhého stupně a občas publikují i své práce z hodin slohu. „První stránku začíná pokaždé pan ředitel Jaroslav Skolek svým článkem, je tam zábavný koutek, křížovky, hádanky, dále píšeme o dění ve škole. Nechybí barevné fotografie,“ popisuje časopis Kateřina Hrubá z deváté třídy. Zatímco někteří členové novinářského kroužku ho berou jen jako svůj dočasný koníček, najdou se mezi školními novináři i takoví, co se chtějí tomuto povolání věnovat v budoucnu. „Rád bych u žurnalistiky zůstal, protože tento obor obdivuji, bavil by mě rozhlas nebo televize,“ přiznává deváťák Daniel Lhotský.

Ámosek je úspěšný každý rok

V psaném textu by neměly zůstávat chyby nebo překlepy, to vědí všichni, kdo se na časopise podílejí. Proto se děti také učí po sobě číst a opravovat chyby. „Začínají ty nejmenší děti, po nich to čtou ti starší a já jsem ten poslední článek, který dělá korektury,“ usmívá se Jana Radilová.

S Ámoskem se košetická základní škola každý rok přihlašuje do krajské soutěže o nejlepší školní časopis roku a téměř každý rok, v poslední době je to pravidlem, s ním postoupí do celostátní soutěže, kde už je konkurence opravdu veliká. I tady se pravidelně umisťují na předních místech a před několika lety byli dokonce ze všech nejlepší.

autor: dak
Spustit audio