Simona Hniličková, cvičení dětí

17. říjen 2012

Hostem poradny Tandemu ve středu byla Simona Hniličková. Řeč byla o cvičení dětí.

Darek
Dobrý den, kdy už je dítě obézní? Pozná se to už v malém věku? Kdy je čas začít s tím něco dělat. Holčička vypadá jako puclík, ale jsou jí dva roky. Jídlo pravidelně, pohyb také. Díky D.
Dobrý den, vzhled dítěte bych řešila až od školkového věku. Pokud je dítě do této doby jako „puclík“, rázně bych to neřešila, jelikož i Vy píšete, že má jak dostatečný pohyb tak stravu. Samozřejmě nikdy nic nedáte za to, když se zeptáte své dětské lékařky, zda je vše v pořádku. Pokud by se ji něco nezdálo, jistě by Vám řekla.
Jestliže ale máte aktivní dítě, nikdy není na škodu už od tak útlého věku s ním sportovat. Existují různé kluby a různé možnosti, jak si s dítětem zacvičit a vyblbnout se. Pokud by Vám došla inspirace, určitě koukněte na stránky dětského klubu Moveplay, www.moveplay.cz, kde si můžete s dítětem zacvičit na míčích, trampolínách nebo bosu :)
Hezký den, Simona Hniličková

Tomáš
Dobrý den, syn 12 let se hýbe, pohyb není problém, ale taky rád baští, a začíná být oplácaný, hlavně v oblasti břicha, tam se to hromadí. Jak upravit jídelníček? Nebo co vynechat? Čím nahradit lsadkosti? Díky Tomáš
Dobrý den, je těžké vysvětlit dítěti, že je pro něj lepší ovoce než čokoláda. Je hlavně důležité, aby to nevidělo u rodičů. Pro dítě je pak těžké pochopit, že dospělí může a ono ne.
Takže pokud má Váš syn rád ovoce, jogurty, snažte se sladkosti nahradit právě tímto.
Co se týče celkového jídelníčku, měl by být hlavně pravidelný a dítě by němělo být bez svačin. Určitě bych vynechala časté smažené a tučné jídla. Ono je ve finále jedno, zda se jedná o dítě nebo dospělého člověka. Strava by měla být pestrá a pravidelná. Rozhodně se ale nesnažte sladké jídla z jídelníčku „vypudit“ úplně. Sem tam si všichni můžeme dopřát něco sladkého :)
Hezký den, Simona Hniličková

Jiřina
Myslíte, že může zafungovat takové to hýbání u playstationových her? To wii nebo jak se to jmenuje? Syn nesnáší pohyb ani nemá moc kamarádů, myslíte, že to je cesta? Jiřina
Dobrý den, Jiřino, ano ano, určitě. Pokud nesnáší pohyb, tak ho nechte vyblbnout právě na těchto aktivních konzolích (podložkách). Ono se to nezdá, ale dá to zabrat i dospělému člověku :)
Určitě bych ho ale někdy vytáhla ven, aby se vyřádil na čerstvém vzduchu.
Hezký den, Simona Hniličková

Andrea Kroužková
Dobrý den, naše dítě má pohybu dost. Hraje hokej, ale někdy mám pocit, že je toho skoro dost. Jaký máte názor na pohyb dětí právě u těchto „vrcholových“ sportů. 3x týdně led, 1x týden trénink v tělocvičně a o víkendu zápasy. Kdy a jak moc mohu dítě takto zatěžovat? Andy
Dobrý den, Andreo, pokud máte doma takto „vrcholového“ sportovce a chcete, aby se tomuto pohybu věnovalo, je těžké to omezit. Určitě je dítě pod kontrolou lékařů (dětský nebo klubový) a pokud by bylo něco „špatně“, lékař by Vás upozornil.
Z mého pohledu je těžké určit, zda je to pro dítě akorát nebo moc. Nevím jak probíhá trénink. Pokud máte obavy, určitě se obraťte na sportovního dětského specialistu a ten Vám jistě řekne, zda tento typ pohybu Vaše dítě bez újmy zvládá.
Hezký den, Simona Hniličková

autor: Tamara Pecková
Spustit audio